Az EU-n belül Szlovákia az első, ahol az emberek igényelhetik az európai nyugdíjat – mutatjuk, mi is ez valójában

2022. szeptember 21. - 12:58 | Belföld

Szlovákia az első ország az Európai Unión belül, amelynek lakosai igényelhetik az úgynevezett PEPP európai nyugdíjterméket. Minderről Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter és a Finax nevű vállalat tájékoztatott.

Az EU-n belül Szlovákia az első, ahol az emberek igényelhetik az európai nyugdíjat – mutatjuk, mi is ez valójában
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az európai nyugdíj fokozza a konkurenciát az önkéntes nyugdíj-megtakarítás terén Szlovákiában és Európában. Alacsonyabb díjakkal rendelkezik, átvihető, illetve az európai jogszabályok vonatkoznak rá kisebb nemzeti eltérésekkel. A szlovák Finax lett az első európai vállalat, amely engedélyt kapott az európai nyugdíjtermék nyújtására.

Az EU tíz évvel ezelőtt állt elő a javaslattal, hogy hozzanak létre egy nyugdíj-előtakarékossági számlát, amihez az emberek a munkájuktól függetlenül járulhatnak hozzá. A PEPP az Európai Parlament 2019-es rendeletén alapul, és idén márciustól van érvényben. A szükséges jogszabályt Szlovákia az idei év elején fogadta el.

Az európai nyugdíjterméket az Európai Unió minden lakosának szánják, és nincs munkaviszonyhoz kötve. A célja, hogy az állami nyugdíjon és a nemzeti kiegészítő pilléren felül jövedelmet biztosítson a megtakarítónak idős korában.

„Szlovákiában már van első, második és harmadik pillér is, és nagyon örülök, hogy most valami olyasmit mutathatunk be, amit nevezhetünk akár negyedik pillérnek vagy negyedik lehetőségnek is, amit az ember választhat a nyugdíjspórolásra” – mondta Krajniak.

Önkéntes alapú spórolásról van szó, amit az Európai Unión belül az emberek átvihetnek magukkal más országba lakhelyváltoztatás esetén, és folytathatják a spórolást ugyanúgy, vagy változtathatnak szolgáltatót. Az európai nyugdíjhoz maga a megtakarító járul hozzá, de akár a munkaadó is megteheti ezt.


TASR/para

Címkék: európai nyugdíj, PEPP