Az EU-n belül Szlovákiában a legkisebbek a jövedelmek közti különbségek

2017. április 27. - 10:21 | Belföld

Ami a bevételek közti különbségeket illeti, Szlovákia szociálisan a legigazságosabb országok közé tartozik az Európai Unióban. 

Szlovákia Csehországgal osztozik az első helyen, őket követi Finnország és Szlovénia – derül ki egy nagyszabású felmérésből, melyben a lehetséges szociális igazságtalanság több területét vizsgálták.

A felmérés során a lakosság legjobban kereső 20 százalékát vetették össze a legkisebb bevétellel rendelkezők 20 százalékával. Az eredmény szerint a leggazdagabbaknak megközelítőleg ötször nagyobb a fizetésük, mint a legszegényebbeknek.

„Szlovákia továbbra is a szociálisan legigazságosabb országok közé tartozik, ez azt jelenti, hogy nálunk a legalacsonyabbak a bevételek közti különbségek” – jelentette nagy elégedettséggel Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke.

Másképpen mondva: Szlovákiában az emberek megközelítőleg egyforma bevétellel rendelkeznek. Ezen a területen Románia végzett a legrosszabbul, ahol a legnagyobbak a különbségek a bevételek közt. Őket követi Litvánia, Bulgária és Spanyolország követi.

Szlovákia emellett előkelő helyezést ért el a szegénységet érintő kockázatot, valamint a szociális kizártságot érintő felmérésben is. Szlovákia Ausztria és Luxemburg között a nyolcadik helyen végzett. Ezen a területen is Csehország végzett az első helyen, őket követi Svédország és Hollandia.

noviny.sk/para