Az EU-nak sikerült elegendő koronavírus elleni oltóanyagot beszereznie

2022. szeptember 12. - 20:42 | Külföld

A kezdeti nehézségek után, valamint a későn megkezdett beszerzést követően az Európai Uniónak a központosított rendszernek köszönhetően sikerült elegendő koronavírus elleni oltóanyagot beszereznie ahhoz, hogy 2021 nyarának végéig a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát be lehessen oltani - közölte az Európai Unió luxembourgi központú számvevőszéke hétfőn.

Az EU-nak sikerült elegendő koronavírus elleni oltóanyagot beszereznie
Illusztrációs felvétel (MTI)

Az Európai Unió 2020 júniusában indította el a koronavírus elleni oltóanyag-beszerzési stratégiáját. 2021 végéig 71 milliárd euró értékben írt alá szerződéseket, mintegy 4,6 milliárd adag oltóanyag biztosítására.

Az Európai Számvevőszék jelentése szerint az Európai Uniónak sikerült szerteágazó oltóanyag-portfóliót összeállítania a rendelkezésre álló vakcinákból a tagállamok számára, noha a beszerzést később kezdte meg, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

A megállapítások szerint az Európai Bizottság az ellátási gondok megoldására csak kevéssé tudott befolyást gyakorolni, és nem volt egyértelmű, hogy mennyire játszott szerepet az oltóanyaggyártás felgyorsításában. Az uniós tárgyalók a legtöbb szerződés aláírását megelőzően nem elemezték teljes körűen az oltóanyaggyártás termelési és ellátási lánccal kapcsolatos kihívásait. Amikor 2021 első felében súlyos ellátási hiány lépett fel, egyértelművé vált, hogy az Európai Bizottság által aláírt szerződések többsége nem tartalmaz konkrét rendelkezéseket az ellátási zavarok kezelésére. Az uniós bizottság továbbá nem vizsgálta és nem értékelte ki a közbeszerzési folyamatot, hogy levonja a tanulságokat a jövőre nézve, és jelenleg azt sem tervezi, hogy stressztesztek vagy szimulációk révén tesztelje pandémiás beszerzési rendszerét - írták.

A számvevők szerint le kell vonni a tanulságokat, és tesztelni kell az unió világjárványok esetére létrehozott, aktualizált felkészültségi keretét. Azt javasolták, hogy a jobb szükséghelyzeti felkészültség érdekében a levont tanulságok alapján az Európai Bizottság dolgozzon ki közbeszerzési iránymutatásokat a világjárványok esetére, és végezzen stresszteszteket az egészségügyi ellenintézkedésekkel kapcsolatosan.

MTI