Az EU nem fog fegyvert, az EU igazi fegyvere a gazdasága

2016. február 3. - 20:21 | Belföld

A múlt héten Pozsonyban tartottak tanácskozást az Európai Néppárt (EPP) vezető politikusai. Az Európai Parlament legnagyobb frakciójának képviselői stratégiai kérdésekről tárgyaltak, a költségvetési és szociális vetületű témák mellett aktualitása révén a menekültválság és az uniós biztonságpolitika kapta a főszerepet a kihelyezett ülésen.

Január 28-án a német Hanns Seidel Alapítvány pozsonyi képviseletének szervezésében egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, melyen az EPP elnöke, Manfred Weber, valamint Ivan Štefanec (KDH) szlovák EP-képviselő vett részt, és ahol a meghívottak közelebbi betekintést nyerhettek az Európai Néppárt biztonságpolitikai törekvéseivel kapcsolatban.

Merre tart az EU-s biztonságpolitika?

"Ha pár évvel ezelőtt a biztonságról kérdeznek, a gazdaság és az euró jut eszembe, most azonban terrorizmussal, és bevándorlók százezreivel kell szembenéznünk"

- adta meg az est kezdőhangját Manfred Weber.

A német politikus azon a véleményen van, hogy az EU-nak nincs szüksége szuperrendőrségre, a külső határok ellenőrzése az érintett tagállamok hatáskörébe kell, hogy tartozzon.

A kulcsszó: adatcsere

"A német hatóságok listát készítenek a gyanús, biztonsági rizikót hordozó egyénekről, de ezen személyek felügyelete már a regionális biztonsági erők feladata" - vázolta fel Weber, hogyan működik a központi és regionális hatóságok együttműködése Németországban.

A néppárt vezetője azon a véleményen van, hogy hasonló adatcserére van szükség az EU-tagállamok között is, a hatékony adatcserével pedig megelőzhetők volnának a veszélyhelyzetek.

"Európai adatbázisra van szükség. A mai digitális világban, ahol a Facebook, a Google az adatokból él, tudatosítanunk kell, hogy biztonságpolitikai szempontból a megfelelő adatcsere elengedhetetlen” – jelentette ki Manfred Weber.

Az EPP elnöke szerint az EU-nak az adatcserén kívül két fontos feladata van:

“Humanitárius felelősségvállalásra van szükség, nem mehetünk el szó nélkül a szíriai háború mellett. Emellett ha úgy alakul a helyzet, le kell zárnunk határainkat a pakisztáni, marokkói, egyiptomi bevándorlók előtt, mert az ő országukban nincs háborús helyzet, őket nem tekinthetjük menekültnek.”

Orosz veszély is létezik

Ivan Štefanec EP-képviselő frakciótársával egyetértve elmondta: erkölcsi kötelességünk közösen felelősséget vállalni, mert a problémát csak közösen oldhatjuk meg, mert „Schnengen elvesztését senki nem akarja”.

Štefanec szerint a menekültválságon kívül máshol is találhatók veszélyforrások. „Nem szabad lebecsülnünk az orosz veszélyt, mert ez bizony egy létező rizikó. Szlovákiában ez legfőképp a különböző orosz forrásokból indított dezinformációs kampányokban nyilnánul meg” – mondta a kereszténydemokrata EP-képviselő. A biztonságos Európa érdekében Štefanec szerint is növelni kell a tagállamok hatóságai közti együttműködés minőségét, valamint Szlovákiának növelnie kell a hazai biztonsági erőkre szánt forrásokat.

Az „orosz veszéllyel” kapcsolatban Weber leszögezte:

Európa destabilizálásához orosz érdek fűződik.

„Putyin az orosz imperializmus irányába tart, ami teljesen ellentétes az EU törekvéseivel. Az EU viszont nem fog fegyvert, az EU igazi fegyvere a gazdasága, és kész vagyunk akár kibővíteni a Moszkvával szembeni szankciókat” – ismertette álláspontját Weber.

Egymásra vagyunk utalva

Manfred Weber úgy véli, a polgárok nem akarják, hogy Brüsszel belebeszéljen a biztonságba, viszont nincs biztonság, ha nem alkotunk EU-s szinten új törvényeket.

„Fontos, hogy létezzen nemzeti kompetencia, de egymásra vagyunk utalva, és meg kell találni a közös utat. Ez az Európai Néppártban sem kis feladat, csak képzeljük el, például Orbán Viktor és Angela Merkel nézetei ugyanabban a frakcióban találkoznak, de muszáj megtalálnunk a kettő közti arany középutat. (...) Fontos az is, hogy a nemzetállamok nem játszhatnak két kapura, nem túl szerencsés, ha Fico miniszterelnök az EU-csúcson megszavaz valamit, aztán amikor hazatér Szlovákiába, Brüsszelt szidja. (...) Együtt kell tennünk Európáért, ezt hirdetjük, ezért cselekszünk” – zárta a kerekasztal-beszélgetést az EPP elnöke.

(parameter)