Az EU terrorizmusellenes megállapodást írt alá Albániával és Észak-Macedóniával

2019. október 9. - 21:54 | Külföld

Terrorizmusellenes megállapodást írt alá az Európai Unió Albániával és Észak-Macedóniával - közölte az Európai Bizottság szerdán.

Az EU terrorizmusellenes megállapodást írt alá Albániával és Észak-Macedóniával
Fotó: AP

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja az aláírást követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a megállapodások meghatározzák a prioritásokat a terrorizmusellenes együttműködés területén 2019-ben és 2020-ban, valamint rögzítik az egyes országoknak biztosított uniós támogatás részleteit.

Az úgynevezett nyugat-balkáni biztonsági keret rögzíti a terrorizmus elleni küzdelemben kialakítandó együttműködést, többek között a külföldre távozott terroristák és családjaik visszatérésére vonatkozóan.

Az aláírók kinyilvánították elkötelezettségüket a radikalizálódás, valamint mindenfajta erőszakos szélsőséges megnyilvánulás megelőzésére és leküzdésére. A megállapodás kitér a terrorizmus banki és internetes finanszírozásának felszámolására, valamint a pénzmosás elleni fellépés módjaira - közölte.

Az EU és az érintett országok együttműködését erősítő megállapodás részeként Albánia és Észak-Macedónia rendszeresen jelentést tesz a megállapodások végrehajtásáról. Ezzel mindkét ország kinyilvánítja hosszú távú elkötelezettségét a biztonság fokozott védelme mellett - tette hozzá.

Az uniós biztos elmondta azt is, hogy hasonló terrorizmusellenes cselekvési tervek végrehajtására vonatkozó megállapodások a többi nyugat-balkáni partnerrel is készülnek, aláírásukra hamarosan sor kerülhet.

(MTI)