Az EU több mint 300 millió euró támogatást nyújt Horvátországnak a földrengések miatt

2022. január 3. - 17:37 | Külföld

Az Európai Bizottság folyósította a korábban jóváhagyott 319 millió eurós támogatás második részletét Horvátországnak a Sziszek-Monoszlót (Sisacko-Moslovacka) és Károlyvárost (Karlovacka), valamint Zágráb megyét 2020 december végén, illetve 2021-ben sújtó földrengések utáni helyreállításra - közölte a brüsszeli testület hétfőn.

Az EU több mint 300 millió euró támogatást nyújt Horvátországnak a földrengések miatt
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos közölte, hogy az EU szolidaritási alapjából származó támogatás a megrongálódott infrastruktúra, a vízellátás, a szennyvízelvezetés, a távközlés, a közlekedés helyreállítását, valamint az egészségügy és az oktatás területén jelentkező kiadásokat segít finanszírozni.

Az uniós bizottság közleménye szerint Horvátország március közepén fordult a testülethez a 2020. december 28-án kezdődött földrengéssorozatot követő helyreállítás támogatására. A kérelem elbírálását követően az Unió augusztusban 41 millió euró előleg kifizetését hagyta jóvá, majd teljesítette a támogatás mintegy 278 millió eurós második részletének kifizetését is.

Zágrábot és környékét 2020 márciusában is földrengés sújtotta. A földrengés után az Unió több, mint 684 millió eurós támogatást nyújtott Horvátországnak - emlékeztetett az Európai Bizottság.

MTI