Az EU több mint tízezer kórházi helyet biztosít a menekültek számára

2022. március 7. - 20:51 | Külföld

Az Európai Unió több mint tízezer kórházi férőhelyet biztosít tagállamaiban a sürgős orvosi ellátásra szoruló ukrajnai menekültek számára - közölte hétfői lengyelországi sajtóértekezletén Sztella Kiriakídisz az Unió egészségügyi biztosa.

Az EU több mint tízezer kórházi helyet biztosít a menekültek számára
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszterrel az ukrán határ közelében, Mlyny faluban kialakított befogadóközpontnál tartott közös sajtóértekezleten Kiriakídisz közölte: létrejön a határon átlépő, sürgős orvosi ellátásra szoruló menekültek biztonságos és gyors szállítását lehetővé tevő európai rendszer.

Ennek keretében több mint tízezer kórházi férőhelyet biztosítottak az uniós tagállamokban a gyermekgyógyászati, onkológiai és égési sebészeti osztályokon.

Niedzielski a sajtóértekezleten megerősítette: az ukrajnai menekültek száma már meghaladta az 1 milliót. Lengyelország mindegyiküket befogadja - hangsúlyozta, egyúttal nagyon nehéznek minősítette a helyzetet.

Utalt az Ukrajnából elmenekült, súlyos betegségekben szenvedő emberekre, valamint a lengyelországi befogadóközpontokban jelentkező, a hosszú úton kimerült, illetve útközben sérülést, balesetet szenvedett menekültekre, akik között számos gyermek is van.

Lengyelország nyitott a menekültek megsegítésére, de a helyzet "erőpróbát jelent az egész EU számára" - húzta alá Niedzielski.

A miniszter az ukrajnai háború kitörésekor bejelentette: Lengyelország 120 kórházban 7 ezer férőhelyet biztosít az orvosi ellátásra rászoruló ukrajnai menekültek számára.

Niedzielski és Kiriakídisz hétfőn a Mlyny befogadóközpontban működő orvosi elsősegélyhelyre, valamint a dél-lengyelországi Rzeszów egyik, ukrajnai betegeket ápoló kórházba látogatott.

MTI