Az Európa-liga helyett csak az Európa Konferencia-ligában indulhatnak a szlovákiai csapatok – íme, minden tudnivaló az UEFA új kupasorozatáról

2020. december 16. - 10:30 | Sport

Hosszú idő után jövőre újfent három nemzetközi versenysorozat indul Európában: a Bajnokok Ligája és az Európa-liga mellett első szezonját kezdi meg az Európa Konferencia-liga, amit az alacsonyabban rangsorolt klubcsapatok számára indítanak el. Hogy milyen lesz a lebonyolítása? Hogyan függ majd össze a három versenysorozat? Melyikben indulhatnak a szlovákiai csapatok? Cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ adunk.

Az Európa-liga helyett csak az Európa Konferencia-ligában indulhatnak a szlovákiai csapatok – íme, minden tudnivaló az UEFA új kupasorozatáról
Fotó: uefa.com

A 2021/22-es szezonban a Bajnokok Ligája és az Európa-liga mellett elindul az Európa Konferencia-liga (EKL), az egyes bajnokságok rangsorolása alapján pedig többek között a legtöbb szlovákiai csapat is ebben indul majd. Mutatjuk, hogy az elkövetkezőkben hogyan is zajlik majd az egyes versenysorozatok lebonyolítása.

Bajnokok Ligája

A legrangosabb kupasorozatban sok változás nem várható: a Fortuna Liga győztese további 31 bajnokkal egyetemben az 1. selejtezőkörben kezdi a 2020/21-es szezont, hozzájuk csatlakozik még az előselejtező két győztese, így összesen 34-en küzdenek meg a továbbjutásért. Amennyiben a szlovák bajnok sikerrel veszi a három selejtezőkör, valamint a playoff-kör akadályait, bejut a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az önálló Szlovákia létezése óta egyébként ez csupán három csapatnak sikerült: az 1. FC Košice (1997/98), az Artmedia Petržalka (2005/06) és az MŠK Žilina (2010/11) együttesének.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is érvényben van, hogy vereség esetén egy csapat nem búcsúzik egyből a kupaküzdelmektől, hanem átkerül az alacsonyabban rangsorolt versenysorozat egyikébe. A 2020/21-es szezonban ez a következőképp alakul: ha egy csapat már az 1. fordulóban elbukik, akkor az EKL 2. selejtezőkörében folytathatja. Ha a selejtező 2. körében marad alul, az Európa-liga 3. selejtezőkörébe kerül, ha a 3. körben bukik el, az EL playoffjában folytathatja. Végezetül pedig, ha a rájátszásban esik ki, automatikusan az EL csoportkörébe kerül.

A Bajnokok Ligája csoportkörében 32 csapat küzdhet meg a trófeáért, a lebonyolítás pedig ugyanúgy marad, mint ahogy azt az eddigiekben megszokhattuk.

Európa-liga

A második számú kupasorozat alapos változáson megy keresztül, kezdve azzal, hogy létszámát 48-ról 32-re csökkentették. További változás, hogy a selejtező csupán két fázisból, a 3. selejtezőkörből és a playoff-ból áll majd. Az új kiírás szerint az EL-selejtezőben a 15 legjobb bajnokság csapatai indulhatnak majd. Ez 20 együttest jelent, további 37 pedig a BL-selejtezőből való kiesést követően kerül át az EL-be. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy jövőre szlovákiai csapat szerepelhessen az Európa-ligában.

Európa Konferencia-liga

Elérkeztünk a versenysorozatok újoncához, amelyben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 55 tagállamának csapatai indulhatnak, tehát összesen 184 együttesről van szó. Itt kerülnek képbe a szlovákiai, valamint a magyar csapatok is.

Akárcsak eddig az Európa-ligában, az EKL-ben is három indulója lehet Szlovákiának, és mindhárman (a bajnokság második és harmadik helyezettje, valamint a kupagyőztes vagy a Fortuna Liga rájátszásának győztese) a selejtező első fordulójában kezdik meg a küzdelmeket. Összesen négy selejtezős kört kell abszolválni a csoportkörben való részvételért, amelynek létszáma szintén 32. Az EKL-be a meghatározott rendszer szerint sorolódnak át a csapatok a Bajnokok Ligájából, illetve az Európa-ligából. A csoportkört a selejtező 22 győztese, valamint az EL rájátszásában alulmaradó 10 csapat alkotja majd.

Az egyenes kieséses szakasz rendszere az Európa-liga csoportküzdelmeit is érinti, ugyanis az EKL csoportmásodikjai az EL csoportharmadikjaival küzdenek meg egy előfordulóban, ezek győztese pedig az EKL csoportgyőzteseivel találkoznak a nyolcaddöntőben.

Akárcsak az Európa-liga esetében, az Európa Konferencia-liga küzdelmeit is többnyire csütörtökön rendezik majd. Az EKL első döntőjének a 22 ezer férőhelyes tiranai Kombetare Aréna ad otthont.


(tt)