Az Európa Tanács a háború sújtotta gyermekek védelmét sürgeti

2022. november 18. - 16:06 | Külföld

Az Európa Tanács tagállamainak meg kell kettőzniük erőfeszítéseiket az ukrajnai háború sújtotta gyermekek védelme és támogatása érdekében - jelentette ki Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa pénteken, a gyermekjogok november 20-ai világnapja alkalmából.

Az Európa Tanács a háború sújtotta gyermekek védelmét sürgeti
Illusztrációs felvétel (TASR)

Mijatovic közleményében felszólította az Európa Tanács tagállamait, hogy a háború által sújtott gyermekek helyzetének javítását tekintsék a legfontosabb feladatuknak.

Hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak folyamatosan fenn kell tartaniuk a humanitárius segítség nyújtását az ukrán lakosságnak. Gondoskodniuk kell a lakhelyüket elhagyni kényszerültek megfelelő elszállásolásáról, egészségügyi ellátásáról, az iskoláskorú gyerekek oktatásáról és a menekültek egyéb alapvető szükségleteinek biztosításáról mindaddig, amíg korai volna hazatérniük a biztonság hiánya miatt.

Az emberi jogi biztos kijelentette: a háború elől menekülő gyermekeket meg kell védeni az emberkereskedelemtől, a kizsákmányolástól és a szexuális erőszaktól. Meg kell akadályozni a gyermekek emberi jogainak megsértését, bűncselekmények elkövetését ellenük, amit a háború nagyon megkönnyít. A bűncselekmények felelőseit el kell számoltatni - húzta alá Mijatovic.

Az Európa Tanács tagállamainak támogatniuk kell minden olyan erőfeszítést, amely a családjuktól vagy gondviselőiktől kényszerűen elválasztott ukrán gyermekek felkutatására és a családok újraegyesítésére irányul - tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

A gyermekjogok világnapját november 20-án tartják annak emlékére, hogy az ENSZ 1959-ben ezen a napon fogadta el a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatot, 1989-ben pedig a Gyermekjogi Egyezményt.

MTI