Az Európa Tanács szerint a homofóbia mély gyökeret vert az európai társadalomban

2021. május 17. - 13:36 | Külföld

A homofóbia, a szexuális kisebbségeket érő hátrányos megkülönböztetés mély gyökeret vert Európában, a társadalmi hozzáállás lassan változik - közölte az Európa Tanács főtitkára hétfőn, a szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetése elleni küzdelem világnapja alkalmából közzétett közleményében.

Az Európa Tanács szerint a homofóbia mély gyökeret vert az európai társadalomban
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Marija Pejcinovic Buric, a 47 tagú Európa Tanács főtitkára hangsúlyozta, a szexuális kisebbségek jogai terén elért eredmények, köztük a házasság elismerése, az örökbefogadás joga, a munkahelyi megkülönböztetés csökkenése, az ellenük irányuló gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények jogorvoslásának biztosítása ellenére sokaknak még mindig félniük kell szexuális beállítottságuk vagy nemi identitásuk miatt.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy számos országban csorbultak a szexuális kisebbségek jogai. A politikusok ellenséges retorikája többfelé erősödött, gyakoribbá váltak a homofób indíttatású erőszakos cselekmények, van olyan ország, ahol úgynevezett "LMBTQ-mentes övezeteket" jelöltek ki. Emlékeztett: az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) nemrégiben közzétett, 2020-as éves jelentésében a szexuális kisebbségek jogai terén bekövetkezett visszalépésre hívta fel a figyelmet. Az aggasztó tendencia miatt a szakértői csoport összehangolt válaszra szólította fel a tagországokat - közölte.

"Jobb törvényekre van szükség, elfogadásukhoz és végrehajtásukhoz pedig politikai akarat, az egyenlőség iránti elkötelezettség szükséges"

- jegyezte meg.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európa Tanács valamennyi tagállama ratifikálta az emberi jogok európai egyezményét, amely mindenki számára biztosítja a magán- és a családi élet védelmét, az egyesülés, a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés jogát. Az Európa Tanács készséggel segít a tagállamoknak az egyezményben foglaltak valóra váltásában - tette hozzá a főtitkár.

(MTI)