Az Európai Bíróság főügyvéde szerint jogellenes, hogy kevesebb családi pótlékot kapnak az Ausztriában dolgozó külföldiek

2022. január 20. - 16:58 | Külföld

A külföldi munkavállalók gyerekei után járó családi pótlék korlátozása sérti az EU-s jogokat – állapította meg csütörtökön az Európai Bíróság főügyvéde, ez alapján pedig Bécsnek el kell törölnie a három évvel ezelőtt elfogadott megosztó módosítást.

Az Európai Bíróság főügyvéde szerint jogellenes, hogy kevesebb családi pótlékot kapnak az Ausztriában dolgozó külföldiek
Fotó: TASR/AP

Az igazságügyi tanácsadó szerint az Ausztriában dolgozó külföldiekre ugyanolyan jogok vonatkoznak, mint az osztrákokra. Véleménye a bíróságra nézve nem kötelező érvényű, de a legtöbb esetben figyelembe veszik. A végső ítélet néhány hónapon belül megszülethet.

Ausztria 2019 januárjában csökkentette a családi pótlék mértékét az Ausztriában dolgozó más EU-országok állampolgárainak a gyerekeire vonatkozóan, akik szülőhazájukban élnek. Az úgynevezett osztrák indexálás szerint a járulékot a származási ország megélhetési költségeihez kell igazítani. A szegényebb országokból származók, beleértve Csehországot és Szlovákiát, így kevesebb pénzt kapnak vissza családi pótlékként, a gazdagabb országban élők többet.

Az Európai Bizottság ezért tavaly májusban pert indított Ausztria ellen, az Európai Bíróság ügyvéde pedig csütörtökön a kereset helybenhagyását javasolta.


(pravda)