Az Európai Bizottság elnöke szerint az EU elérte a célt, hogy a felnőttek 70 százalékának elég vakcina álljon rendelkezésre

2021. július 10. - 14:00 | Külföld

Az Európai Unió elérte azt a kitűzött célt, hogy júliusra rendelkezésre álljon a felnőtt lakosság 70 százalékának teljes beoltására elegendő vakcina a koronavírus ellen - jelentette be szombaton Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az EU elérte a célt, hogy a felnőttek 70 százalékának elég vakcina álljon rendelkezésre
TASR/AP

A 27 tagországi kormány felelős azért, hogy az emberek megkapják a vakcinát - és egyes kormányok ebben sokkal gyorsabbak voltak, mint mások -, de a bizottsági elnök hangsúlyozta, hogy "az EU megtartotta a szavát".

Az EU közös vakcinabeszerzési programja keretében - amelyet a bizottság irányított - 500 millió adag (330 millió Pfizer-BioNTech-, 100 millió AstraZeneca-, 50 millió Moderna- és 20 millió Johnson and Johnson) vakcinát szállítanak ki vasárnapig a tagországoknak -, amelyekben összesen körülbelül 366 millió felnőtt él.

"Még nem győztük le a koronavírus-járványt, de felkészültünk arra, hogy folytassuk a tagországok oltóanyaggal történő ellátását az új vírusvariánsok ellen is. Nekik most meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy folytatódjon a tömeges oltás. Csakis akkor leszünk mindannyian biztonságban"

- jelentette ki a bizottsági elnök.

MTI