Az Európai Bizottsághoz fordultak a szlovák orvosok, mert szerintük a Penta lenyeli a szlovák egészségügyet

Nem tetszik a szlovák orvosi szakszervezeteknek a Penta csoport ténykedése az egészségügyben. Emiatt beadvánnyal fordultak az Európai Bizottsághoz.

Az Európai Bizottsághoz fordultak a szlovák orvosok, mert szerintük a Penta lenyeli a szlovák egészségügyet
Fotó: etrend.sk

A szakszervezetek azt kérik a bizottságtól, hogy vizsgálja meg a Penta kereszttulajdonlásait. A pénzügyi csoport ugyanis érdekelt a Dôvera biztosítóban és több egészségügyi intézményben, köztük például a dunaszerdahelyi és galántai kórházban is. A portfóliójukba a biztosítón és a kórházakon kívül pedig rendelőintézetek, laboratóriumok és gyógyszertárak is tartoznak.

Úgy vélik, hogy a Penta ennek eredményeként visszaélhet piaci helyzetével.

"Leginkább amiatt áll fenn ennek a gyanúja, mert a Dôvera az egyik oldalon az egészségügyi ellátást vásárolja meg az ügyfelei számára, a másik oldalon egészségügyi ellátást biztosító intézményeket birtokol és ezen a téren Szlovákiában a magáncégek között piacvezető" - jegyezte meg Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy például az Egyesült Államokban ez megengedhetetlen volna, és a környező európai országokban sem jellemző, hogy az egészségügy piacán egy szereplő ilyen mértékben jelen legyen.

Azt kérik az EB-től többek között, hogy vizsgálják meg, a Penta nyeresége nem köszönhető-e annak, hogy a Dôvera előnyösebb szerződéseket kínál azon intézmények pácienseinek, amelyek a pénzügyi csoport érdekeltségébe tartoznak.

Elmondásuk szerint az sm enyhíti a gyanújukat, hogy a Dôvera nyeresége csökken, ellenben a Penta által birtokolt vállalatok nyeresége rendkívüli módon nő.

Emlékeztetnek arra, hogy például a kórházakat működtető Svet zdravia nyeresége több mint 3 ezer százalékkal nőtt, a gyógyszertárait üzemeltető ProCare haszna 143%-kal, míg a rendelőintézetekért felelős Mirakl társaságé 482%-kal.

Visolajský leszögezte, hogy ha az EB megállapítaná azt, hogy a Penta az EU működéséről szóló egyezményt sérti a kereszttulajdonlással, akkor itthon meg kell vizsgálni, hogy miért hagyja jóvá a Monopolellenes Hivatal az érvek részletes elemzése nélkül az egyes cégfúziókat. Továbbá abban az esetben véleménye szerint tárgyalást kell kezdeményezni a kormánnyal, hogy miként léphetne fel a Penta különleges helyzete ellen a szlovák egészségügyben.

TASR/para