Az európai gázár 12 százalékkal esett szerda délelőtt

2021. december 22. - 11:11 | Külföld

Miután kedden rekordszintre emelkedett az európai gázár, szerdán a kereskedés első két órájában meredeken csökkent a jegyzése, 10 óra körül 12 százalékos mínuszt jelzett előző napi záróértékéhez képest.

Az európai gázár 12 százalékkal esett szerda délelőtt
Fotó: TASR

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, januári határidős jegyzésében 158,15 eurón jegyeztek 1 megawattórát. Ez ezer köbméterenként 1848 dollárnak felel meg.

Kedden a jegyzés először 1800 dollárig nőtt, majd áttörte a lélektaninak számító, 2000 dolláros rekordszintet, de innen is tovább emelkedett, és egészen 2190,4 dollárig jutott ezer köbméterenként.

A gázár keddi emelkedését az a hír indította el, hogy leállt a gáztovábbítás a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken Németország felé. A vezetéken ellentétes irányú gázszállítás indult el Lengyelország felé, azaz a földgáz nyugatról keletre áramlott.

Ez a reverz szállítás szerdán is folytatódott.

A gázszállítás iránya attól függ, hogy a rendszert működtető cég melyik irányú gáztovábbításra kap nagyobb megrendelést.


MTI

Címkék: gázár, Európa