Az Európai Parlament szigorúbb határértékeket akar bevezetni a zéró légszennyezés elérése érdekében

2023. szeptember 13. - 17:25 | Külföld

Az Európai Parlament szerdán megszavazta az EU levegőminőségének javítását célzó jogszabály felülvizsgálatáról szóló javaslatot, amely 2035-től kezdődően szigorúbb határértékeket vezetne be a levegőbe kerülő szennyező anyagokra vonatkozóan.

Az Európai Parlament szigorúbb határértékeket akar bevezetni a zéró légszennyezés elérése érdekében
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

Az új szabályok biztosítanák, hogy az EU-ban a levegő minősége ne legyen káros az emberi egészségre, a természetes ökoszisztémákra és a biológiai sokféleségre, továbbá összehangolnák az uniós szabályokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb levegőminőségi iránymutatásaival.

A jelentést megszavazó képviselők hangsúlyozták: az Európai Bizottság által javasolt levegőminőségi előírásoknak olyan köztes célt kellene kitűzniük, amelyet a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2030-ig el kell érni.

Az elfogadott szöveg szerint növelni kell a levegőminőségi mintavételi pontok számát, a városi területeken kétmillió, rendkívül szenyezett területeken pedig egymillió lakosonként legalább egy ilyen központot kellene létrehozni.

Az állásfoglalás továbbá harmonizálná levegőminőségi mutatókat az EU-ban: az indexeknek összehasonlíthatónak, egyértelműnek és nyilvánosan elérhetőnek kell lenniük, óránként frissített adatokkal, hogy az állampolgárok a magas légszennyezettségi szintek idején és a kötelező riasztási küszöbértékek elérése előtt képesek legyenek védekezni.

Az Európai Parlament azt is szeretné elérni, hogy az új szabályok megsértése esetén az egészségkárosodást szenvedőknek több lehetőségük legyen kártérítést igényelniük.

Azt javasolják emellett, hogy minden tagállam készítsen levegőminőségi ütemterveket is, amelyek rövid és hosszú távú intézkedéseket meghatároznak az új határértékek betartása érdekében.

MTI