Az Európai Parlament támogatja a közúti kibocsátás csökkentését célzó új szabályokat

2023. november 10. - 19:56 | Külföld

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése csütörtökön 329 igen szavazattal, 230 nemmel és 41 tartózkodással elfogadta a gépjárművek típusjóváhagyására és piacfelügyeletére vonatkozó uniós szabályok, az úgynevezett Euro 7 felülvizsgálatáról szóló tárgyalási álláspontját.

Az Európai Parlament támogatja a közúti kibocsátás csökkentését célzó új szabályokat
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az új Euro 7-es rendelettervezet korszerűsíti a kipufogógáz-kibocsátás jelenlegi határértékeit, és új intézkedéseket vezet be a gumiabroncsok és a fékek kibocsátásának csökkentése, valamint az akkumulátorok élettartamának növelése érdekében.

A képviselők egyetértenek az Európai Bizottság által a személygépkocsik károsanyag-kibocsátására javasolt szintekkel, és a könnyű haszongépjárművek esetében a kibocsátások további három kategóriára történő bontását javasolják súlyuk alapján. Emellett szigorúbb határértékeket javasolnak a buszok és a nehézgépjárművek laboratóriumi és valós vezetési körülmények között mért kipufogógáz-kibocsátására. A parlament azt is szeretné elérni, hogy az EU fékrészecske-kibocsátásra és a gumiabroncsok kopási arányára vonatkozó számítási módszereket és határértékeket összehangolná az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága által jelenleg kidolgozott nemzetközi szabványokkal.

Az EP nemsokára megkezdi a tárgyalásokat az uniós kormányokkal a jogszabály végleges tartalmáról.

Az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest a csütörtökön elfogadott EP-javaslat jelentősen csökkenti a rendelettervezet ambíciószintjét, ezzel több időt adva az autóipari szereplőknek az átállásra. A jelenleg hatályos kibocsátási szabványok (Euro 6/VI) 2030. júliusig érvényesek maradnak a személygépkocsikra és a könnyű haszongépjárművekre, valamint 2031. júliusig az autóbuszokra és a teherautókra - mondta.

(MTI)