Az Európai Tanács Luxembourgban tárgyal a lakossági javaslatokról

2022. június 22. - 21:32 | Külföld

Az Európai Tanács Luxembourgban tárgyal az Európa jövőjéről szóló konferencián (CoFoE) megfogalmazott lakossági javaslatokról – közölte a tanács ülése előtt Martin Klus, a külügyminisztérium államtitkára.

Az Európai Tanács Luxembourgban tárgyal a lakossági javaslatokról
Martin Klus (TASR)

Klus emlékeztetett arra, hogy a miniszterek tanácsának luxembourgi ülésén a CoFoE folytatásáról is tárgyalnak, főleg mivel az Európai Bizottság a múlt hét végén közzétette, hogyan kezelik a polgárok által tett javaslatokat.

„Úgy véljük, néhány javaslat nagyon hasznos, és Szlovákia üdvözli őket" - mondta Klus. Hozzátette, hogy Szlovákia nem ellenzi az uniós alapszerződések módosításáról szóló vitát, de csupán a változtatás kedvéért nem módosítaná a szabályokat. „Azokra a kérdésekre és javaslatokra kell most összpontosítani, amelyekhez nem szükséges módosítani az uniós jogszabályokat" - tette hozzá.

A miniszterek tanácsának ülésén Szlovákia támogatja az Európai Bizottságnak azt az ajánlását, hogy Ukrajna és Moldova kapjon tagjelölti státuszt, és más országoknak, köztük Grúziának is felkínálja az európai csatlakozás perspektíváját. „Szlovákia régóta pártolja az EU bővítését. Úgy gondoljuk, a bővítés az unió egyik leghatékonyabb eszköze az egység és a jólét fenntartására" - magyarázta Klus.

Az ülésen az Egyesült Királyság egyoldalú lépéseivel is foglalkoznak, amely az új törvényjavaslattal megkérdőjelezi a Brexit utáni kereskedelmi megállapodást, valamint az Írországról és Észak-Írországról szóló protokollt.

„Szlovákia támogatja az Európai Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič ezzel kapcsolatos törekvéseit" - mondta Klus. Šefčovič vezeti az EU nevében a Brexit utáni tárgyalásokat a brit féllel, és igyekszik elérni, hogy Nagy-Britannia tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot, amely a Brexit-megállapodást és a Brexit utáni kereskedelmi megállapodást is szabályozza.

TASR