Az Európai Unió jóváhagyta a Jaguar Land Rovernek nyújtott állami támogatást

2018. október 4. - 15:08 | Belföld

Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön bejelentette, hogy jóváhagyta a Szlovákia által a Jaguar Land Rover vállalatnak nyújtott, 125 millió euró értékű beruházási támogatást.

Az Európai Unió jóváhagyta a Jaguar Land Rovernek nyújtott állami támogatást
-illusztráció- (Fotó: TASR/Michal Svítok)

A segély a bizottság szerint összhangban van az állami támogatásokra vonatkozó, érvényes szabályokkal.

Az Európai Bizottság jelentésében rámutatott, hogy a támogatás elősegíti a nyitrai régió fejlődését a munkahelyteremtés által, és nem veszélyezteti a gazdasági versenyt a közös piacon. A nyitrai autógyár évente 150 000 autó legyártását tervezi, a projektnek köszönhetően mintegy 3000 új munkahely létesülhet.

Margrethe Vestager, a gazdasági versenypolitikáért felelős európai biztos ezzel kapcsolatban leszögezte: a Szlovákia által a Jaguar Land Rover vállalatnak nyújtott, 125 millió euró értékű állami támogatás, melyet a nyitrai autógyár építési projektjének megvalósítására szántak, összhangban van az állami támogatásokra vonatkozó, érvényes uniós szabályokkal. Ezek lehetővé teszik a tagállamoknak, hogy a kevésbé fejlett régiókban a regionális kohézió megerősítése végett támogassák a gazdasági fejlődést és a munkahelyteremtést a közös piac keretében. Az ilyen jellegű projektek esetében a megengedett, maximális összegű támogatást ítélte oda a szlovák állam az autógyártónak.

Az EB részletes vizsgálatának eredményei azt is megerősítették, hogy a beruházási támogatás elengedhetetlen feltétele volt annak, hogy a Jaguar Land Rover ne Mexikóban, hanem Európában építse fel az új autógyárat.

A bizottság továbbá arra a következtetésre jutott, hogy azok az infrastrukturális intézkedések, melyeket Szlovákia támogat, és amelyek célja a Jaguar Land Rover gyárhoz tartozó ipari park fejlesztése, nemcsak az említett cég, hanem az ipari parkban található összes többi vállalat számára is előnyösek, és tágabb értelemben az egész nyitrai régió javát szolgálják. Ezért nincs szó arról, hogy a Jaguar Land Rover vállalatot más cégekkel szemben szelektív előnyben részesítettek volna.

TASR

Címkék: Jaguar Land Rover