Az Európai Unióban tiltott kínzóeszközöket fedeztek fel egy párizsi fegyvervásáron

Az Európai Unióban tiltott, kínai cégek által eladásra kínált kínzóeszközöket fedezett fel katonai és rendőri eszközök egy párizsi vásárán az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet a weboldalán szerdán közzétett beszámolója szerint.

Az Európai Unióban tiltott kínzóeszközöket fedeztek fel egy párizsi fegyvervásáron
Fotó: amnesty.eu

A londoni székhelyű civil szervezet jelentése szerint munkatársai a vásáron különböző kínai cégek által bemutatott és eladásra kínált tüskésbotokat, úgynevezett tüskés, elektromos sokkoló-fogóvillákat, elektromos sokkolómellényt és súlyos lábbilincset fedeztek fel.

A kínzóeszközök behozatala az EU-ba és kivitele onnan 2006 óta tiltott, az unió emellett 2016-ban betiltotta a kínzásra alkalmas eszközök promócióját és bemutatását is az ilyen vásárokon.

Az említett eszközök némelyikét az Amnesty International a Milipol nevű katonai és rendőrségi vásáron kapható katalógusokban, míg másik felét a helyben kiállított eszközök között fedezte fel. Ara Marcen Naval, az Amnesty International fegyverzetellenőrzési tanácsadója a következőket mondta: "Az olyan kegyetlen kínzóeszközöket, mint a tüskésbotok vagy a súlyos lábbilincsek, elvileg egy életre betiltották az EU-ban. Szóval akkor miért kínálják őket eladásra ma Párizsban?" "A jog érvényesítésének hiányában Franciaország jelenleg piacteret biztosít a kínzóknak. Milipol az első igazi tesztje a kínzóeszközökre vonatkozó új uniós szabályoknak, ezért riasztó azt látni, hogy e szabályokra már most fittyet hánynak, kevesebb mint egy évvel azután, hogy jogerőre emelkedtek" - tette hozzá.

Az Amnesty International arra kérte a francia hatóságokat, hogy sürgősen vizsgálják ki, hogyan vált lehetővé e kínzóeszközök behozatala az EU-ba.

MTI/para