Az év elejétől mostanáig 36 olyan személyt azonosítottak, akik emberkereskedelem áldozatává váltak, 11-en közülük gyerekek

2021. október 18. - 21:34 | Belföld

A szlovák hatóságok az év elejétől szeptember 30-ig 36 olyan személyt azonosítottak, akik emberkereskedelem áldozatává váltak. Először vettek nyilvántartásba illegális örökbefogadást, illetve olyan eseteket, amelyek során a saját családjuk zsákmányolt ki fiatalkorú lányokat. Erről az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja alkalmából számolt be Michaela Paulenová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa.

Az év elejétől mostanáig 36 olyan személyt azonosítottak, akik emberkereskedelem áldozatává váltak, 11-en közülük gyerekek
Illusztrációs felvétel (Pexels)

A 36 áldozatból 16 férfi (közülük 3 gyerek), és 20 nő (közülük 8 gyerek). 34 személy szlovák állampolgár, ketten Vietnamból származnak. "Az emberkereskedők az áldozataik egy részét szexuális visszaéléseknek tették ki, például pornófilm forgatásán való részvételre kényszerítették őket. Volt, akit kényszermunkára vittek, de előfordult az is, hogy arra kényszerítették az áldozatukat, hogy akaratlanul házasságra lépjen egy idegennel. Egyes emberkereskedők a visszaélések kombinálásától sem riadtak vissza" - fejtette ki Paulenová.

A férfiakat legtöbbször kényszermunkára, egy esetben bűncselekmény elkövetésére kényszerítették. A női áldozatok esetében a szexuális kizsákmányolás és a kikényszerített prostitúció dominált. "2021-ben ilyen módon 14 női áldozatot zsákmányoltak ki, közülük hét lányt. A legfiatalabb csak 13 éves volt. A lányok szexuális kizsákmányolásának legmegdöbbentőbb esetei, amikor saját családtagjaik követik el a bűncselekményt. Az egyik esetben egy alkoholfüggő anya arra kényszerítette a lányát, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen az ügyfeleivel, akiket ő maga szerzett neki, fizetségül pedig 2-5 eurót kért tőlük" - tájékoztatott a belügyi tárca munkatársa. Az azonosított áldozatok egyharmadát Nagy-Britanniában, illetve Észak-Írországban zsákmányolták ki.

A belügyminisztérium egy speciális program keretében igyekszik segíteni az emberkereskedők áldozatain. Idén 30 személynek nyújtott segítséget. Az áldozatok számára fenntart egy segélyvonalat is (0800 800 818), amely naponta 8 és 20 óra között hívható. A segélyvonal célja egyrészt a megelőzés és a tanácsadás, másrészt kapcsolattartási pontként szolgál az emberkereskedelem potenciális áldozatai vagy a hozzátartozóik számára.

A Szlovák Katolikus Karitász az elmúlt 13 évben 122 olyan áldozatnak segített, akiket szexuálisan kizsákmányoltak, illetve koldulásra, kényszermunkára vagy házasságkötésre kényszerítettek. Jana Ursiny, a STOP emberkereskedelem projekt munkatársa elmondta: az ilyen áldozatokat nehéz azonosítani, mert ha nem kapnak segítséget, elvegyülnek a rászorulók más csoportjai között. "Az áldozatok gyakran kiszolgáltatott, szegény, marginalizált közösség tagjai. A gyakorlat azt mutatja, hogy a hajléktalanok között is sok az emberkereskedők által kizsákmányolt személy. A rabszolgaság élménye egész életre szóló következményekkel jár, és az áldozatot az utcára sodorhatja, nem beszélve a koldulásra kényszerített, közvetlenül kizsákmányolt hajléktalanokról" - fűzte hozzá Ursiny.

TASR