Az évszázadokon át tartó alkalmazkodás védi az AIDS-től a majmokat

2017. október 31. - 11:18 | Tech

Évszázadokon át való alkalmazkodás eredménye, hogy a zöld cerkófmajmok védettek a majmok immunhiányos betegségének kórokozójával szemben.

Az évszázadokon át tartó alkalmazkodás védi az AIDS-től a majmokat
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A cerkófmajmok gyakran hordozzák magukban a SIV-vírust, a majmok immunhiányos betegségének kórokozóját, a vírus azonban nem fertőzi meg őket. Bécsi kutatók felfedezték, hogy ezeknek a majmoknak és a vírusoknak évszázadok óta összekapcsolódik a sorsa. A cerkófmajmok hosszú idő óta tartó alkalmazkodásuk miatt ellenállóak az immunhiánnyal szemben - közölték a Nature Genetics című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Magnus Nordborg és Hannes Svardal, a bécsi Osztrák Tudományos Akadémia Gregor Mendel Molekuláris Növénybiológiai Intézetének (GMI) szakértői vezette nemzetközi kutatócsoport 9 afrikai ország és három karibi sziget 163 zöld cerkófmajmának örökítőanyagát szekvenálták. Ezek az állatok a megkülönböztetett 5-7 alfajon belül genetikailag jóval sokszínűbbek, mint egyes emberpopulációk - mondta Svardal. Az egyes alfajok örökítőanyaga is lényegesen különbözik egymástól.

A cerkófmajom-alfajok családfája szinte egybevág a SIV-vírusok családfájával - fejtette ki a kutató. "A vírusok tehát a majmok számára nem új kórokozók, amelyek az egyes alfajok között elterjedtek, hanem már a közös ősökben is léteztek" - emelte ki.

A hosszú közös törzsfejlődésnek köszönhetően a vírusoknak sok idejük volt, hogy alkalmazkodjanak a cerkófmajmokhoz és viszont. A majmok nem tudják megakadályozni a SIV-fertőzést, de sikeresen elkerülik, hogy a vírus tönkretegye az immunrendszerüket - állapították meg a kutatók.

A cerkófmajmoknál erős az olyan gének szelekciója, amelyekről az emberek esetében is ismert, hogy képesek bizonyos vírusfajok kontrollálására. Ezek normális esetben nem idéznek elő tüneteket, de AIDS-betegeknél komplikációkat okozhatnak, és halálhoz is vezethetnek - fejtette ki Svardal.

Ezek az új felismerések hasznosak lehetnek a HIV-terápiák kifejlesztésénél.

(MTI)

Címkék: AIDS, majmok