Az ezer euró valós értéke már a 900 eurót sem éri el. Íme néhány tipp, hogyan mentheti meg a pénzét

2022. augusztus 21. - 17:53 | Belföld

A többi országhoz hasonlóan Szlovákiában is rekordokat dönt az infláció. A Hospodárske noviny összegyűjtött néhány tanácsot, miként lehet elkerülni, hogy csökkenjen a pénzének valós értéke.

Az ezer euró valós értéke már a 900 eurót sem éri el. Íme néhány tipp, hogyan mentheti meg a pénzét
Fotó: TASR - illusztráció

Jelenleg 22 éves csúcson van az infláció Szlovákiában. A Statisztikai Hivatal adatai szerint júliusban éves szinten még magasabb, 13,6 százalékos szintet ért el. Az árak tizennyolc hónapja folyamatosan emelkednek, és ami még rosszabb, hogy ennek valószínűleg még nincs vége.

Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebbet vásárolhatunk a pénzünkből, annak ugyanis romlik az értéke. A Hospodárske noviny azt írja, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ezer euró valós értéke jelenleg már a 900 eurót sem éri el. Ha pedig például nulla százalékos éves kamattal rendelkező megtakarítási számlán hatezer eurója van, akkor ennek a valós értéke jelenleg 5200 euró körül mozog.

A lap szerint a pénz valós értékének csökkenése befektetés által enyhíthető, az infláció miatt ugyanis most nem éri meg a megtakarítást folyó- vagy takarékszámlán, illetve otthon tárolni.

"A készpénzt most érdemes kivenni a fiókból, és olyan aktívára cserélni, amely bevételt termel, és megvéd az inflációtól. A legegyszerűbb a befektetés. Minden egyes személy esetében az egyéni preferenciákat kell figyelembe venni, és azt, hogy már milyen portfólióval rendelkezik. Figyelni kell azonban a diverzifikációra is, és figyelembe kell venni az időhorizontot is” – magyarázta Ľubomír Brath, a Finportal befektetési részlegének igazgatója.

A Hospodárske noviny azonban figyelmeztet, ha a befektetés mellett dönt, fontos, hogy tapasztalt és megbízható pénzügyi tanácsadó segítségét kérje.

„Hosszú távon általában a széles körben diverzifikált részvényportfóliót ajánlunk. Jelenleg érdemes megfontolni a kötvénybefektetést, mivel a kamatok folyamatosan emelkednek, és ez lefelé nyomja a kötvények árát. A nyersanyagokba való befektetést csak tapasztaltabb befektetőknek javaslom a megnövekedett volatilitásuk miatt” – zárta Brath.


(HNonline.sk)