Az FBI is segített elkapni a NAKA-nak egy szlovák neonáci fiatalt

2022. május 14. - 14:16 | Belföld

A terrorizmus bizonyos formáiban való részvétellel és szélsőséges bűncselekményekkel gyanúsít a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség egy 22 éves szlovák neonáci fiatalt.

A P. B. nevű fiatalt a SLOVAKBRO nevű akció keretén belül tartóztatták le, köszönhetően a NAKA, a cseh Szervezett Bűnözés Elleni Nemzeti Központ, a szlovák katonai hírszerzés, az Europol és az Eurojust közti együttműködésnek, valamint az FBI-tól kapott információknak.

A fiatal a neonáci alternatív szélsőjobbal, a militáns akceleracionizmust és kultúrát terjesztő SIEGE csoporttal szimpatizált, és SLOVAKBRO néven jelent meg a nemzetközi szélsőjobb kiberterében. Azzal gyanúsítják, hogy szabotázs és terrorakciókkal nyilvánosan bujtogatott a demokratikus berendezkedés megdöntésére, hogy felsőbbrendű fehér államot hozzanak létre. Ún. fehér terroristák fotóit terjesztette, szimpátiáját fejezte ki irántuk és pártolta az általuk elkövetett terrorcselekményeket.

Olyan útmutatókat is terjesztett, amelyek improvizatív hidegfegyverek vagy házilag is fellelhető fém alkatrészekből és 3D technikával nyomtatott alkatrészekből elkészíthető automata lőfegyverek, robbanóanyagok és aknák gyártására.

A rendőrség több házkutatást is tartott, melyek során lefoglaltak különböző tárgyakat, bizonyítékokat. Pénteken a bíróság döntött előzetes letartóztatásáról, megelőzési jelleggel, nehogy folytassa bűncselekmények elkövetését.

(parameter/Noviny.sk)