Az FBI terrorcselekménynek minősítette a Capitolium elleni támadást

2021. március 3. - 07:26 | Külföld

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) belföldi terrorcselekménynek minősítette a Capitolium elleni, január 6-i támadást.

Az FBI terrorcselekménynek minősítette a Capitolium elleni támadást
Fotó: AP

Christopher Wray, az FBI igazgatója elmondta, a Szövetségi Nyomozó Iroda több mint 270 000 állampolgári bejelentést kapott az amerikaiaktól, amelyek segítettek azonosítani a támadásban feltehetőleg résztvevő embereket. "Néhányan megtették azt a fájdalmas lépést is, hogy barátaikat vagy családtagjaikat jelentették fel" - tette hozzá Wray.

Január 6-án Donald Trump volt elnök hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a Trump által elveszített, novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is. A volt elnök ellen a demokrata többségű alsóház lázadás szítása miatt emelt vádat, a Capitolium megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt. Donald Trumpot végül - az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) végén - a szenátus felmentette.

Az FBI igazgatója visszautasította, hogy a Capitolium elleni támadást egyetlen szélsőséges ideológia hívei követték el.

"A január 6-iki támadók között voltak néhányan, akiket erőszakos milicista szélsőségeseknek neveznék. És letartóztattunk néhány olyan embert is, akiket a rasszista motivációval rendelkező erőszakos szélsőségesek kategóriájába sorolnék"

- fogalmazott Christopher Wray.

Az FBI mostanáig legalább 280 embert tartóztatott le, akik feltehetőleg részt vettek a január 6-ai támadásban és több mint 300-at már vád alá helyeztek.

MTI

Címkék: Capitolium, ostrom, FBI