Az idei füleki várjátékok fő témája a kézművesség lesz

2019. június 10. - 10:57 | Kultúra

Június 15. és 16. között 20. alkalommal rendezik meg a füleki (Fiľakovo) várjátékokat. Viktória Tittonová, a Füleki Vármúzeum igazgatónője elmondta: a rendezvény, melyet kézműves vásár is kísér, ez alkalommal a történelmi mesterségek bemutatására fókuszál.

Az idei füleki várjátékok fő témája a kézművesség lesz

„A várjátékok különleges nyitóeseménye lesz az egykori várkápolna 15 kilós harangjának kiöntése a vár udvarán Slíž Róbert harangöntő mester által. Az ünnepélyes átadásra a szombati program keretében kerül sor, amikor is a harangot kiemelik majd az öntőformából, letisztítják és elszállítják az egykori várkápolna helyére” – magyarázta Tittonová.

Hozzátette: szombaton 15 órától várják az érdeklődőket. A sokszínű programban szerepel harci és solymászbemutató, verbuválás, történelmi táncok, középkori zene és ételkóstoló is. A legkisebbeket ezen felül óriásbábosok és mutatványosok szórakoztatják majd.

Vasárnap zajlik a Füleki Farkasok Polgári Társulás szervezésében a XIII. Nemzetközi Történelmi Íjászverseny a Nógrád Íjásza címért és a Füleki Vár Védője rangért. „A versenyben különböző kategóriákban mérhetik össze tudásukat a jelentkezők” – zárta Tittonová.

(TASR)