Az idei karácsony már végre fehér lesz? A meteorológusok közölték, mire számíthatunk a téli hónapokban

2023. december 4. - 12:36 | Régió

A december beköszöntével a tél is megérkezett, mégpedig havazással. A meteorológiai modellezések azt mutatják, hogy jelentős különbségek lesznek az egyes téli hónapok között.

Az idei karácsony már végre fehér lesz? A meteorológusok közölték, mire számíthatunk a téli hónapokban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A meteorológusok képtelenek meghatározni pontosan, hogy milyen időre számíthatunk a tél folyamán, a modellezések viszont hozzávetőleges képet adnak róla, hogy hó terén mire is számíthatunk. A Severe Weather Europe meteorológiai oldal közlése szerint havazás szempontjából nagy különbségek lesznek az egyes téli hónapok között.

A modellezés alapján Európa nagy részén a tél eleje intenzív havazást hozhat magával, kivéve az egyes déli régiókat, amelyek túl melegek ehhez. Ami a decemberi hónap hátralévő részét illeti, az előrejelzések hó szempontjából nem túl kedvezőek. Dél felől ugyanis meleg levegő áramlására van kilátás, ami ugyan gazdagon vonhat magával csapadékot, de nem havat. A hosszú távú előrejelzés szerint tehát idén sem számíthatunk fehér karácsonyra.

Ellenben a január már hóban gazdagabb lehet, főként, ami Közép-Európát illeti. A modellezések szerint februárban is nagyobb mennyiségű hóra lehet majd számítani, a tavasz kezdete pedig hideg lesz, így minden bizonnyal március elején sem úszhatjuk meg a fehér csapadékot.


-para-