Az idei volt az egyik legmelegebb március a világon

2020. április 6. - 16:24 | Tech

Az idei volt a valaha mért egyik legmelegebb március a világon az európai Copernicus éghajlatváltozási szolgálat (C3S) hétfői közleménye szerint.

A globális hőmérséklet elérte 2017 és 2019 márciusáét, amelyek a második és a harmadik legmelegebbek voltak. 2016 márciusa volt a valaha mért legmelegebb.

Európa nyugati partjainál a hőmérséklet az átlag közelében volt, a Balti-tenger mellett és Európa keleti részén azonban jóval fölötte.

Oroszoroszág nagy részén, Ázsia több régiójában, az Egyesült Államok keleti és déli vidékein, Mexikó és Dél-Amerika déli részén, Közép-Afrikában és Nyugat-Ausztráliában az átlagnál sokkal melegebb volt.

Az átlagnál hidegebb hőmérsékletet Kanada északi és nyugati részén, Grönlandon, a Norvégiához tartozó Spitzbergákon és az Antarktisz keleti részén mértek - írták a közleményben.

Mind az Északi-sark, mind az Antarktisz térségében a tengeri jég kiterjedése kisebb volt a 1981-2010 közötti időszak átlagánál. A Copernicus az Európai Uniónak a Földet és a klímaváltozást megfigyelő legfontosabb kutatóprogramja.


MTI