"Az idősek számára fenntartott közintézmények többsége nem megfelelő"

2022. március 11. - 17:16 | Régió

Szlovákiában a legtöbb, idősek számára fenntartott közintézmény még mindig nem megfelelő épületekben van. Ezt Zuzana Čaputová köztársasági elnök jelentette ki a közösségi oldalán, miután pénteken meglátogatta a lévai járásbeli Santovkán található idősek otthonát.

"Az idősek számára fenntartott közintézmények többsége nem megfelelő"
Fotók: Zuzana Čaputová - Facebook (További képekért kattints a fotóra!)

„Mária Patakyová ombudsmannal egyetértettünk abban, hogy Santovka a példája annak, hogyan lehet Szlovákia-szerte fejleszteni az idősek hosszú távú gondozását” – írta a köztársasági elnök, hozzátéve, az idősotthon vezetősége és a helyi önkormányzat is nyitott volt a változásokra, és felhasználták az európai uniós forrásokból származó eszközöket.

Az ombudsman korábban már járt a létesítményben terepszemlén. „A santovkai intézmény pozitív példa, ugyanis több javaslatunkat megvalósítottak” – tette hozzá Patakyová. Ilyen volt például a személyzet hívására szolgáló jelzőberendezések biztosítása vagy a paravánok elhelyezése a mozgásképtelen személyek szobájában.

Az államfő pozitívan értékeli az ombudsman munkáját és látja az előrelépést. Kiemelte, a santovkai idősotthon a legszebb azok közül, amelyekben eddig járt.


(TASR)