Az Ifjú Szivek bevette a hodosi kultúrházat

2018. október 7. - 09:27 | Kultúra

A szlovákiai kulturális élet és táncművészet jelentős műhelyének táncosai szombat este a Dunaszerdahely melletti Hodosban léptek színpadra a helyi kultúrházban. A Határon túli nemzeti tánc című produkciót adták elő a megjelent falubelieknek. 

Az Ifjú Szivek bevette a hodosi kultúrházat
A szerző felvételei - további fotókért kattints!

„1715-ben a pozsonyi országgyűlés és a bécsi udvar hosszas tárgyalásait követően törvényerőre emelkedett az állandó közös hadsereg felállítása. Mindez hozzájárult a bécsi udvar érdekeit szolgáló ezredek számának megnövekedéséhez, megkezdődött a szabad és erőteljes toborzás. A verbunkos tánc tulajdonképpen a Verbung Kommandók tevékenységének egyik meghatározó eszközeként terjedt el és épült be fokozatosan a reformkor idején, egységes kulturális értékként a hagyományos falusi tánc- és zenekultúrába egész Közép-Európában. A Határon túli nemzeti tánc Felvidék, Erdély, Kárpátalja és a Partium területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles és átfogó képet az egykori verbunkos hagyományokról. Az előadás 60 perce alatt nyomon kísérhetjük, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé és milyen formákban folklorizálódott a csárdás a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén” — írják a produkcióról az Ifjú Szivek Táncszínház honlapján.

A hodosi pedig hálás közönségnek bizonyult, hiszen a táncok közben is többször hangzott fel ritmikus taps, a végén pedig álló vastapssal köszönték meg az együttes előadását. A fellépés a KULT MINOR – Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg.

(alsa)

Címkék: Ifjú Szivek, Hodos