„Az Ifjú Szivek soha semmilyen választási kampánynak nem volt és nem is lesz szereplője”

Sajtóközleményt juttatott a Paraméterhez az Ifjú Szivek Táncszínház, amelyben arra keres választ, hogy, miért nem lehet a magyar kormány által támogatott nemzeti jelentőségű intézmény. A közlemény az alábbiakban teljes terjedelmében olvasható.

 

„Az Ifjú Szivek soha semmilyen választási kampánynak nem volt és nem is lesz szereplője”
Fotó: Ifjú Szivek

Mit tegyünk, hogy mi is nemzeti jelentőségű kiemelt intézmény lehessünk?

Köszönjük a temérdek támogatást, amit az elmúlt napokban kaptunk. Nagyon jó tudni, hogy a szlovákiai magyar közvélemény mellettünk áll, értékeli és elismeri a munkánkat.

Meggyőződésünk volt, hogy a jelölést nem nekünk kell kezdeményeznünk, ezért évekig nem tettünk lépéseket ez ügyben. Egy évvel ezelőtt, a táncszínház fennállásának 15. évfordulója kapcsán döntöttünk úgy, hogy ezúttal mi is felhívjuk valamennyi érintett döntéshozó figyelmét erre az érthetetlen helyzetre. 2015. szeptember 11-én kelt levelünkben Berényi Józsefhez fordultunk a kéréssel, jelöljön minket. A január 26-i sajtótájékoztató után újra levélben fordultunk Berényi Józsefhez. Szerettük volna legalább azt megtudni, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy intézményünk is jelölt lehessen. Tettük mindezt a sajtó nyilvánossága nélkül. Kérdéseinkre választ nem kaptunk.

Berényi Józsefhez intézett leveleinket azért tettük közzé most, mert számunkra csak a 2016. január 26-án megtartott sajtótájékoztatóból derült ki, hogy Berényi József továbbra sem jelölte színházunkat a nemzeti jelentőségű intézmények közé. Tette ezt annak ellenére, hogy az Ifjú Szivek Táncszínház jelölése egyetlen szlovákiai magyar intézményt sem rövidítene meg. Sem eszmeileg, sem anyagilag. Számunkra ez a jelölés nem az anyagiakról szól. Meggyőződésünk, hogy az Ifjú Szivek Táncszínház nemzeti jelentőségű intézmények közé való tartozása elsősorban a magyar közösség érdeke. Berényi József február 2-án kelt válaszát, melyben megpróbálja bevonni táncszínházunkat a jelenleg zajló választási kampányba, politikai töltetet adva ezzel az Ifjú Szivek Táncszínház jelölésének, felháborítónak tartjuk és elutasítjuk.

Az Ifjú Szivek Táncszínház soha semmilyen választási kampánynak nem volt és nem is lesz szereplője. Tevékenysége kizárólag a kultúra és a művészet területére korlátozódik csakúgy, mint a Komáromi Jókai Színházé, vagy a Thália Színházé. Legfőbb küldetésünk, hogy a szlovákiai magyar közönségnek maradandó művészi élményt szerezzünk politikai nézetektől függetlenül. Ez akkor is így marad, ha színházunkat továbbra sem jelölik nemzeti jelentőségű intézménnyé.

Ifjú Szivek Táncszínház“

Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be és erősíti idehaza és külföldön egyaránt. Koreográfusa Hégli Dusan, aki tizenöt éve irányítja a együttes művészeti tevékenységét. Az intézmény fenntartója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala. 

-para-