Az Ifjú Szivek is támogatja az 50. Országos Népművészeti Fesztivált

Az 50. jubileumát ünneplő népművészeti fesztivál június 10. és 12. között hosszú idő után újra a zselízi Schubert parkban várja a népművészetet kedvelő közönséget. Az Ifjú Szivek is a támogatók között szerepel.

Az Ifjú Szivek is támogatja az 50. Országos Népművészeti Fesztivált
Felföldi levelek (Fotó: Ifjú Szivek)

A kultúra finanszírozása Szlovákiában távolról sem ideális, ezt saját bőrünkön is érezzük nap mint nap. Néhány projektünket támogatók, mecénások nélkül mi sem tudnánk megvalósítani. Másrészt tudatosítjuk, hogy vannak olyan rendezvények, amelyek kiemelt jelentőségűek és minden körülménytől függetlenül megérdemelik a támogatást. Ilyen rendezvény a 50. Országos Népművészeti Fesztivál. Ezért határoztunk úgy, hogy nem csak a részvételünkkel járulunk hozzá a sikerhez” - mondta Rigó Konrád, a táncszínház kommunikációs vezetője.

A táncszínház a Felföldi levelek c. koreográfiát adja elő június 11-én, 20:00 órakor a fesztivál nagyszínpadán. Az előadás a történelmi Magyarország északi, a mai Szlovákia területének hagyományos tánckultúráját mutatja be Bartók Béla, Kodály Zoltán, Petőfi Sándor és Márai Sándor írásainak felhasználásával. Hégli Dusan a zeneszerző–gyűjtő, költő és író szemén keresztül láttatja a 19–20. század fordulójának és a múlt század első évtizedeinek Felföldjét.

Az Ifjú Szivek Táncszínház az 50. Országos Népművészeti Fesztivál után, június 24-én a győri Magyar Táncfesztiválon mutatkozik be a Felföldi levelekkel. A nyár folyamán a táncszínház a Festival Off d’Avignon résztvevője lesz.

(szivek)