Az Igazság Ligája: Lassan, de biztosan erőre kapnak a DC hősei

2017. november 21. - 19:52 | Kultúra

Úgy tűnik, hogy a Warner Bros. és a DC Universe végre kezdi elkapni a fonalat. Az elmúlt évek kudarcaiból tanulva rájöttek, hogy valami nem működik, változtatni kell. Mostanra ott tartunk, hogy Batmanék már-már felveszik a harcot Vasemberrel és társaival. Megnéztük Az Igazság Ligája című filmet!

A Warner számításai ezidáig nem igen jöttek be. Az Acélember nem sikeredett túl acélosra, míg a Batman Superman ellenről kár is szót ejteni. Már-már azt hittük, végleg leáldozott a DC hőseinek, mikor júniusban megérkezett Wonder Woman. A harcos amazon megmutatta, hogyan csinálják a profik. Ezek után bizakodva vártuk az ősi rivális Marvel Bosszúállóira hajazó DC-s szuperhősmozit, s meg kell hagyni, a várakozásokkal ellentétben nem okozott csalódást. Figyelem, spoilerveszély!

A történet szerint Superman halott, a Földet pedig súlyos veszély fenyegeti. Batman ezért csapatot szervez az ellenség megállítására: Csodanővel, Aquamannel, Cyborggal, Flash-sel, majd a legvégén az élők sorába visszatérő Supermannel összefogva végül sikerül megállítaniuk a világuralomra törő Steppenwolfot.

Ezek alapján nem tűnik túl bonyolultnak a koncepció, s a valóság is ezt tükrözi. Egyrészt ez azért jó, mert a nézőnek nem kell erőlködnie a látottak befogadásával, csupán annyi a dolga, hogy átadja magát a teljes élvezetnek. Másrészt viszont az igényesebb nézők talán egy kicsit többet vártak volna ennél. Lehet, hogy a készítők a kétséges eredménytől tartva nem akartak túl nagyot alkotni, és inkább az egyszerű, de biztosabbnak tűnő utat választották. Ebben persze az is közrejátszhatott, hogy a rendező, Zack Snyder családi okok miatt otthagyta a produkciót, a pótforgatásokat, valamint a vágás befejezését pedig Joss Whedonra bízták.

A kétórás játékidő ellenére maradtak azért hiányfoltok a történetben. Az újonnan érkező karakterek (Aquaman, Flash, Cyborg) bemutatását talán több jelenetben is részletezni lehetett volna, nem sok mindent tudtunk meg az eredetükről. Emellett Steppenwolf jelleme is kissé súlytalan volt, s meg kell hagyni, Superman megjelenése után elég könnyedén végeztek vele a hősök.

A Batman Superman ellenben főként a lazaságot hiányoltuk, a poénok is inkább kínosak voltak, mint viccesek. Az Igazság Ligája azonban ezen a téren telitalálatnak tűnik. Nagyon jót tett a franchise-nak, hogy komolytalanabbra vették az egészet – az egyes poénok nagyon jól ülnek, a látványos akciójelenetekkel kiegészülve remek kompozíciót alkotnak, így a film az elejétől a végéig szórakoztat. Különösen Superman első megjelenése sikeredett egyszerre akciódúsra és kreatívan viccesre.

Tavaly még nehezen fogadtuk el, de mostanra lassan beletörődünk, hogy az elkövetkezőkben Ben Affleck bújik denevérkosztümbe. Először még nem igen akartunk azonosulni ezzel a tudattal, ám Affleck már a Batman Superman ellenben is rácáfolt kételyeinkre, és teljesítményét most is igazolta.

Kifejezetten jól esett, hogy a Henry Cavill alakította Superman is lazábbra vehette a figurát. Poénkodhatott, beszállhatott a többiekkel vívott szócsatákba, és még azt is megengedték neki, hogy mosolyogjon. Be kell, hogy valljuk, utóbbi elég ritka pillanat volt az előző filmekben. Viszont nem mehetünk el szó nélkül a Cavill bajsza körül alakult botrány mellett. A színész ugyanis egy időben a Paramountnál forgatta a Mission: Impossible hatodik részét, a stúdió pedig megtiltotta neki, hogy az erre az alkalomra növesztett bajszát levágassa. Ennek eredményeképp az utómunkálatok során CGI használatával kellett eltüntetni Superman arcszőrzetét. A számítógépes beavatkozás viszont nem sikerült valami fényesre – a film elején nem is voltunk benne biztosak, hogy valóban Cavillt látjuk-e képkockákon.

Gal Gadot már az önálló Wonder Woman filmben bizonyította: igenis felnőtt a feladathoz, hogy elvigyen a hátán egy egész rá épülő produkciót. Lehengerlő formáját ezúttal is magabiztosan hozta. És még mondja valaki, hogy a modellek nem értenek a színészkedéshez!

Az "újoncok" közül egyértelműen Flash érdemli ki a közönségkedvenc-díjat. Az őt alakító Ezra Miller fiatalos játékosságot és frissességet hozott a szériába – bár könnyen lehet, hogy a gyermeki lelkesedéssel bíró hiperaktív kölyök egyeseknél már egy kicsit túl sok volt. Afelől azonban kétség sem lehet, hogy élvezte az egész forgatást – pont úgy, mint a Trónok harcából és a 2011-es Conan, a barbárból ismert Jason Momoa. Arthur Curry-ről, azaz Aquamanről túl sokat nem tudhattunk meg a történetből, de ami késik nem múlik: ha minden igaz, 2018 decemberében várható az önálló Aquaman film.

Az előző karakterekhez képest Cyborg (Ray Fisher) egy leheletnyit egysíkúbb volt, de szerencsére így sem vált érdektelenné. Nem úgy, mint a Steppenwolfot alakító Ciarán Hinds. Lássuk be, az általa megformált főgonosz teljesen jellemtelen volt. Kár, hogy egy ekkora kaliberű színészt kellett ehhez elpocsékolni. J.K. Simmons cameo-szerepét pedig nem is érdemes említeni.

A leírtak alapján Az Igazság Ligája egyáltalán nem hibátlan film, ennek ellenére mégis szerethető – még azok számára is biztosítja a szórakozást, akik egyébként nincsenek otthon a szuperhősök világában. A széria ugyan még messze van a tökéletestől, de ha a jövőbeni filmek megütik legalább Az Igazság Ligája szintjét, akkor már elégedettek lehetünk.

tt/para