Az igazságügy megszorongatja a kétes hírű szakértőket és tolmácsokat

Ellenőrizhetőbbé válik a bírósági szakértők, fordítók és tolmácsok tevékenysége.

A parlament mai ülésén elfogadta az igazságügyi minisztérium törvénymódosító javaslatát, amely az eddigieknél hatékonyabban szabályozza majd a bírósági szakértők, tolmácsok és fordítók tevékenységét.

A július 1-jén hatályba lépő törvény előírja, hogy a bíróságok kötelesek lesznek tájékoztatni az igazságügyi minisztériumot, amennyiben fennáll a gyanú, hogy bizonyos szakértők vagy tolmácsok szakmai hibát vétettek, esetleg a büntetőperekben érintett személyek érdekében elutasítják a munkavégzést, vagy pedig szándékos időhúzást hajtanak végre. Amennyiben a minisztérium szankciót is alkalmaz a szóban forgó szakértők agy tolmácsok ellen, a büntetést nyilvánosságra kell hozni az igazságügyi tárca weboldalán is.

Az új törvény ezen kívül lehetővé teszi, hogy a szakértők-tolmácsok ideiglenesen felfüggesszék licenszüket - erre pályafutásuk során legfeljebb háromszor kerülhet sor, és a praxis felfüggesztése egy alkalommal sem lépheti túl a két évet.

Az új jogszabály a szakértők-tolmácsok szempontjából nem csak szigorításokat tartalmaz.

Júliustól ezek a szakemberek a bírósági feladataik elvégzése után legfeljebb 30 nappal megkapják a munkájukért járó pénzt. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert a tolmácsok-szakértők sokszor hónapokat, de előfordult, hogy éveket is vártak, míg megkapták munkabérüket. Szintén jó hír a szakértők-tolmácsok számára, hogy ezentúl nem köti őket a titoktartás, tudományos vagy oktatási célzattal továbbadhatják azokat az információkat és tapasztalatokat, melyeket munkájuk során gyűjtöttek.

(TASR)