Az igazságügyi miniszter szerint kötelező lenne közzétenni a Szputnyikra kötött szerződést

2021. április 16. - 20:21 | Belföld

A Szputnyik V vakcinára kötött adásvételi szerződést kötelező lenne nyilvánosságra hozni.

Az igazságügyi miniszter szerint kötelező lenne közzétenni a Szputnyikra kötött szerződést
-illusztráció- (Fotó: TASR/Martin Baumann)

„Semmilyen indokot nem találtunk arra, hogy az adott szerződésre ne úgy tekintsünk, mint olyanra, amelyet kötelezően nyilvánosságra kell hozni. Ragaszkodom ehhez az állásponthoz”

– jelentette ki pénteken Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter.

A miniszter asszonyt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő kérte fel, hogy foglaljon állást a szerződés közzétételével kapcsolatban.

„Tájékoztattam őt az álláspontomról a kormányülésen”

– fűzte hozzá.

Kolíková szerint a szerződésből nem következik, hogy a vakcinák Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) általi tesztelése azt jelentené, hogy nem tartották be az orosz féllel szemben vállalt kötelezettségeket.

„Nincs tudomásom arról, hogy lennének benne ilyen passzusok”

– válaszolta arra a kérdésre, hogy tartalmaz-e a szerződés olyan rendelkezéseket, amelyekkel az orosz fél visszaélhetne.

Zuzana Baťovával, az ŠÚKL vezetőjével kapcsolatban kijelentette: nehéz helyzetben van, hiszen nem egyszerű olyan álláspontra helyezkedni, amely nem mindenki számára kellemes.

Igor Matovič (OĽANO) volt kormányfő és pénzügyminiszter csütörtökön kijelentette: az oroszok visszakövetelik a ki nem fizetett vakcinákat. Úgy véli, az oroszoknak nem a pénz számít, a ŠÚKL állásfoglalásával volt gondjuk, amely károsította a vakcinák reputációját. Ezért azt kérték, hogy az oltóanyagot OMCL laboratórium tesztelje, ne egy „ellenséges szervezet”.

TASR