Az igazságügyi miniszter szükség esetén kész rendkívüli panaszt benyújtani a Kuciak-gyilkosság ügyében

2021. június 15. - 09:33 | Belföld

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter kész úgynevezett rendkívüli panaszt benyújtani a Legfelsőbb Bíróság Kuciak-gyilkossággal kapcsolatos végső döntését illetően.

Az igazságügyi miniszter szükség esetén kész rendkívüli panaszt benyújtani a Kuciak-gyilkosság ügyében
Fotó: TASR

A Legfelsőbb Bíróság alapvetően kétféle döntést hozhat: helybenhagyja a Specializált Büntetőbíróság ítéletét – ezzel Kočner és Zsuzsová felmentése, valamint Szabó Tamás 25 éves büntetése jogerőssé válik; vagy a Legfelsőbb Bíróság valamilyen okból kifolyólag elégtelennek a találja az előző ítéletet, és az egész ügyet újratárgyalásra visszautalja a Specializált Büntetőbíróságra.

Kolíková elmondta, igazságügyi miniszteri funkciójából kifolyólag jogában áll úgynevezett rendkívüli panaszt benyújtani, ezzel visszafordítani a végérvényes ítéletet. A miniszter hozzátette: akkor folyamodik majd ehhez, ha a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyja a Specializált Büntetőbíróság ítéletét.

Hozzátette, fontos, hogy igazságügyi miniszterként nagyon finoman álljon hozzá ehhez a jogosultságához. Rendkívüli panaszt azt követően nyújthat be, ha az ügyirat áttanulmányozása után jelentősen más döntés születhet.

A Specializált Büntetőbíróság tavaly szeptemberben felmentette Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának vádja alól, míg Szabó Tamást bűnsegédként bűnösnek találta a bíróság, és a gútai férfit 25 évre ítélték.

A vádat képviselő ügyészség fellebbezett a felbujtó Marián Kočner, valamint a gyilkosságot megrendelő Alena Zsuzsová felmentése ellen, Szabó Tamás esetében pedig súlyosbítást - vagyis életfogytiglant - javasol. Erről dönt ma a Legfelsőbb Bíróság. A tárgyalást élőben közvetítjük.


TASR/para