Az igazságügyi minisztérium kész együttműködni az ecuadori hatóságokkal

Az Igazságügyi Minisztérium kész együttműködni az ecuadori hatóságokkal a maga kompetenciáin belül. Ezt hétfőn közölte a tárca az állásfoglalásában.

Az igazságügyi minisztérium kész együttműködni az ecuadori hatóságokkal
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Ebben az ecuadori parlament múlt heti döntésére reagált, mely szerint az ottani ombudsmant, az igazságügyi és a külügyminisztert Szlovákiába küldik a legmagasabb diplomáciai szintű jogérvényesítés céljából.

A döntés azt az ecuadori kislányt érinti, akit apja állítólag jogtalanul tart Szlovákiában. Az ecuadori parlament döntéséről hétfőn tájékoztatott Natália Blahová (SaS) parlamenti képviselő, aki szerint ezzel Szlovákia egy újabb nemzetközi botrány küszöbén áll.

„Mivel egy nagyon bonyolult emberközi kapcsolatról van szó, amelyben elsősorban a kiskorú érdekeit kell szem előtt tartani, az Igazságügyi Minisztérium - a maga kompetenciáin belül - kész együttműködni az ecuadori hatóságokkal” – áll a minisztérium állásfoglalásában. Ecuador egyelőre nem lépett kapcsolatba a szlovák igazságügyi minisztériummal. 

Múlt év februárban az ecuadori származású nő a kislányát szlovákiai vakációra hozta az édesapjához. Az apa azonban nem engedte, hogy a kislány visszatérjen az anyjához Ecuadorba. Blahová képviselőnő elmondása szerint az ecuadori asszony azóta Szlovákiában tartózkodik, és megpróbálja felvenni a kapcsolatot a gyermekével.

A hétfői sajtótájékoztató elején Blahová bemutatta azt a videofelvételt, amelyen a fiatal dél-amerikai szlovákul kér segítséget. Andrej Gara, az apa ügyvédje 2018 elején sajtóközleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozta, hogy a gyermek sosem volt az anya gondozására bízva. A szülők szerinte még a házasság előtt megállapodtak abban, hogy a gyermeket Szlovákiában fogják nevelni, és az itt is járt óvodába és iskolába.

TASR