Az illegális szemétlerakatok felszámolásáról beszélt Dunacsúnon a környezetvédelmi miniszter

2022. március 25. - 12:29 | Régió

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter el akarja érni, hogy még tavasszal elkezdődjön az illegális személylerakatok felszámolása.

Az illegális szemétlerakatok felszámolásáról beszélt Dunacsúnon a környezetvédelmi miniszter
Ján Budaj környezetvédelmi miniszter és Vladimír Kollár, a Vízgazdálkodási Építővállalat igazgatója (Fotó: TASR)

Ehhez a belügyminisztérium támogatását szeretné felhasználni, amely segít az önkormányzatoknak a hulladéklerakatok megszüntetésében. A miniszter a Tiszta Szlovákia a Duna partjain nevű országos kezdeményezés elindítása apropóján beszélt erről a Pozsony melletti Dunacsúnon.

Budaj szerint a környezetvédelmi tárca ezer címet kapott, ahol illegális szemétlerakat található. Ezek felszámolását a belügyminisztérium erre szánt alapjából kellene finanszírozni, az viszont üres. A miniszter azt ígéri, igyekeznek majd forrást találni, hogy az önkormányzatoknak hozzáférésük legyen a támogatáshoz, és még tavasszal megkezdődhessen a hulladéklerakatok felszámolása.

A megmozdulás a tervek szerint tavasztól őszig tart, és bárki bekapcsolódhat azáltal, hogy összegyűjti a lakóhelye közelében eldobott szemetet.

Az akcióval Budaj a községeket, a szervezeteket, valamint a gyártókat és az üzleteket is ösztönözni akarja. Meggyőződése, hogy a PET-palackok betétdíjas rendszere és az egyszer használatos műanyagok betiltása által Szlovákia tisztább országgá válik.

A megmozdulást a Vízgazdálkodási Építővállalat (VV) támogatja, amelynek képviselői évente 16 köbméter hulladéktól tisztítják meg a Duna partszakaszait – közölte a VV igazgatója, Vladimír Kollár.

A kezdeményezésre reagált Sólymos László (Szövetség-Híd platform) korábbi környezetvédelmi miniszter is, aki szerint a tiszta folyómedrek legalább annyira fontosak, mint a tiszta partszakaszok. „A probléma az, hogy amíg keleten ökológiai katasztrófa fenyeget, addig a kompetens személyek Dunacsúnnál szednek szemetet” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a környezetvédelmi tárcának a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelettel együttműködve kell foglalkoznia a Sajó szennyezésével.


(TASR)