Az illésházi vízerőmű megépítése ellen fognak tiltakozni vasárnap a Kis-Dunán

A tiltakozásra vasárnap délelőtt 10 órakor kerül sor, amikor a résztvevők Jókáról indulva csónakokon szeretnének eljutni Dióspatonyig a Kis-Dunán.

A pozsonyi Prvá produkčná még 2011-ben nyilvánította ki szándékát a Kis-Dunán Illésháza közelében megépítendő törpe vízi erőműről. A cég ügyvezetője, Milan Paták megerősítette, hogy amint megkapják a szükséges engedélyeket, elkezdik az építkezést.

Ez ellen azonban az illésházi mezőgazdasági szövetkezet mellett a lakosok is tiltakoznak. 2012 májusában népszavazást is tartottak a községben arról, egyetértenek-e megépítésével. A referendum érvénytelen volt, ugyanis az 1847 választásra jogosult lakos közül csak 770-en vettek részt, és hiába válaszoltak 683-an nemmel, a részvételi arány 50% alatt maradt.

A Kis-Duna másik partján fekvő Jóka lakosai többségének szintén nem tetszik a Kis-Dunán építendő vízerőmű terve, mert úgy vélik, hogy az épülő vízerőmű veszélyeztetni fogja a környéken lakók kútjait és pincéit.

A Kis-Duna megóvásának céljából vasárnapra rendeztek tüntetést, mellyel az Illésházára tervezett törpe vízerőmű megépítése ellen szeretnének tiltakozni.

A program vasárnap 10 órakor veszi kezdetét a jókai malomnál, ahonnan csónakokkal és kajakokkal fognak elindulni a Kis-Dunán, közben érintik a tervezett erőmű helyszínét, Madarászt, majd Dióspatony-Réten fognak kikötni.

A csónakok útját a folyó mentén kerékpárokkal is követni lehet. A program során folyóba ugrást is terveznek, amellyel elsősorban a hazai folyók természetvédelmi problémáira szeretnének rámutatni. Emellett minden csónak kap majd egy zsákot is, amelybe szemetet szedhetnek, hogy a tüntetés alkalmával egyben megtisztítsák a Kis-Duna érintett szakaszát.

A petíció sikerességéhez az interneten is hozzá lehet járulni: a chargenet.sk weboldalon gyűjtenek aláírást az erőmű megépítése ellen.

 

-para-