Az INEKO közzétette a legjobb hazai iskolák rangsorát – köztük két dunaszerdahelyi is

2018. március 31. - 09:22 | Belföld

Az INEKO társadalomkutató intézet nyilvánosságra hozta a 2016/17-es tanév legjobb iskoláinak rangsorát

Az INEKO közzétette a legjobb hazai iskolák rangsorát – köztük két dunaszerdahelyi is
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

Az intézet a diákok által elért eredmények alapján állította fel a harmincas listát, tehát az eredmények a diákok teljesítményét tükrözik, nem az iskola színvonalát.

Az iskola típusa és a megye szempontjából is összesített lista élén egy kassai alapiskola áll (Základná škola, Krosnianska 4, Košice - Dargovských Hrdinov) második helyre egy pozsony-újvárosi gimnázium került, ahova különösen tehetséges diákok járnak (Škola pre mimoriadne nadané deti – Gymnázium), míg a harmadik helyre egy nagymihályi alapiskolát rangsoroltak (Základná škola T. J. Moussona 4, Michalovce). Az összesített lista első 30 helyén nincs magyar tanítási nyelvű iskola.

A gimnáziumok országos rangsorán azonban a Dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium az előkelő huszadik helyet foglalja el.

A szakközépiskolák harmincas országos listájára is felkerült egy dunaszerdahelyi intézmény. Az Egészségügyi Középiskola az ötödik helyen áll.

Az alapiskolák harmincas rangsorában nem találunk magyar tannyelvű intézményt.

Ami a 2016/17-es tanítási év érettségi eredményeit illeti, a dunaszerdahelyi magángimi diákjai a 28. legjobb eredményt érték el az országos összesítés alapján.

Az INEKO figyelmeztet, a lista összeállításakor nem vették figyelembe az oktatásra ható egyéb tényezőket, például a diákok szociális helyzetét, illetve a külsős diákok számát.

A magyar tanítási nyelvű iskolákat az intézet nem rangsorolta külön, az értékelés során pedig azokat a magyarországi versenyeket sem vették figyelembe, amelyekbe a haza magyar diákok bekapcsolódtak.


(ineko/para)