Az influenza és az omikron tüneteit otthoni kezeléssel is tudjuk enyhíteni, de csak PCR-teszt képes megkülönböztetni egymástól a két vírusfertőzést

2022. január 29. - 17:31 | Tech

Az omikron és a közönséges influenza tünetei nagyon hasonlóak, csak egy PCR-vizsgálattal lehet őket megbízhatóan megkülönböztetni.

Az influenza és az omikron tüneteit otthoni kezeléssel is tudjuk enyhíteni, de csak PCR-teszt képes megkülönböztetni egymástól a két vírusfertőzést
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A szakember szerint az otthoni kezelés is segíthet mindkét esetben enyhíteni a tüneteket.

"Az influenza és a koronavírus megkülönböztetésének egyetlen megbízható módja a PCR-teszt. Egyes laboratóriumok már kínálnak differenciáldiagnosztikai PCR-tesztet az influenza és a COVID-19 megkülönböztetésére"

- magyarázta Marek Pytliak, a Svidníki Kórház Belgyógyászati ​​Osztályának munkatársa, aki szerint a járványhullám miatt a tesztelés most sokkal nagyobb jelentőséggel bír.

"Az omikron-variáns még viszonylag rövid ideje van velünk. Ennek ellenére, bár lényegesen fertőzőbb, mint a korábbi változatok, úgy tűnik, többnyire a felső légutakban, ritkább esetekben a tüdőben szaporodik. A betegeknek ezért nagyobb valószínűséggel van torok-, légcső- vagy arcüreggyulladása. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem okozhat súlyos tüdőgyulladást”

– mondta Pytliak.

Az influenza és a COVID-19 vírusok cseppfertőzéssel terjednek. Mindkét esetben a leggyakoribb tünetek közé tartozik a torokfájás, köhögés, nátha, test- és izomfájdalom, fáradtság vagy láz. A légúti megbetegedések bármilyen megnyilvánulása esetén a szakember azt tanácsolja, minde beteg maradjon otthon, hogy ne terjesszék tovább a betegséget.

A szakember szerint a tünetek enyhítését célzó otthoni kezelés alapja pihenés és a megfelelő folyadékbevitel. Egyes recept nélkül kapható gyógyszerek, mint például az acetilszalicilsav, az ibuprofén vagy a paracetamol is segíthetnek.

"Az acetilszalicilsavnak erős lázcsillapító, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van. Ezenkívül gátolja a vérlemezke-aggregációt, így megelőzi a trombózis kialakulását. Minden gyulladással, lázzal vagy fejfájással járó vírusos betegség tüneti kezelésében alkalmazhatók”

– magyarázta Pytliak, hozzátéve, hogy az ilyen gyógyszereket vitaminokkal, különösen C-vitaminnal kell kombinálni.

TASR/para