Az influenza terjedését is lassították a koronavírussal kapcsolatos intézkedések

2020. április 23. - 18:09 | Belföld

Az influenza terjedését is lassították a koronavírus terjedése miatt március első felében bevezetett intézkedések – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Közegészségügyi Hivatal járványügyi osztálya.

Az influenza terjedését is lassították a koronavírussal kapcsolatos intézkedések
Illusztrációs felvétel (TASR)

A járványügyi szakemberek tájékoztatása szerint a COVID-19 betegség akkor kezdett terjedni, amikor influenzaszezon van az északi féltekén. Amíg hír nem érkezett az első szlovákiai koronavírus-fertőzöttről, az idei influenzajárvány alakulása nem különbözött szignifikánsan a korábbi szezonális megbetegedésektől. „Az év 11. hetétől vannak érvényben az országban az egészségügyi óvintézkedések, ami az influenzás megbetegedések hirtelen csökkenését eredményezte már a 12. héten" – közölték a szakemberek.

Rámutattak, hogy míg az orvosok tavaly 3852 influenzás betegről számoltak be a 12. naptári hét során, addig idén ugyanebben az időszakban 1615 betegségről érkezett jelentés. A Közegészségügyi Hivatal tájékoztatása szerint az orvosok az idei év 16. hetében 331 influenzás megbetegedést jelentettek. A tavalyi év azonos időszakában 2639 beteg volt, és hasonló volt a számuk az előző években is.

A szakértők szerint az influenza visszaszorulásának oka az, hogy szünetel az oktatás, nincsenek a tömegrendezvények, és hogy mindenki szájmaszkot visel.

Nagy szerepet játszik ebben az is, hogy az emberek kevesebbet találkoznak egymással, nem látogatják a veszélyeztetett csoportba tartozókat és fokozottan odafigyelnek a higiéniára. „Nagyobb figyelmet szentelnek az olyan helyiségek fertőtlenítésének, ahol több ember tartózkodik, sokan nem járnak be a munkahelyükre, hanem otthonról dolgoznak, és sokkal kevesebben utaznak a tömegközlekedési eszközökön is" – tájékoztattak a járványügyi szakemberek.

„Míg korábban több ezer influenzás volt ebben az időszakban, idén mindössze néhány százan vannak" - zárták a Közegészségügyi Hivatal munkatársai.

TASR