Az ingázóknak nem kell antigéntesztet felmutatniuk a határon

2020. november 13. - 21:32 | Belföld

A Közegészségügyi Hivatal rendelete értelmében az ingázóknak nem szükséges antigéntesztet felmutatniuk a határon.

Az ingázóknak nem kell antigéntesztet felmutatniuk a határon
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A rendelet november 16-án, hétfőn lép hatályba. A járványügyi bizottság ülését követően először azt jelentették be, hogy szükség lesz az antigéntesztre.

„Hétfőtől ugyanazok a szabályok érvényesek az ingázókra, mint korábban, ami azt jelenti, hogy a határ átlépésekor nem kell negatív teszttel igazolniuk magukat, de munkáltatói igazolást kell felmutatniuk"

- mondta Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

Hétfőtől csak 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-teszttel lehet belépni Lengyelországból, Csehországból, Ausztriából és Magyarországról Szlovákia területére – közölte Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter. Az úgynevezett vörös országokból érkezőknek sem kell tesztet felmutatniuk, egy e-űrlap kitöltése után lehet belépni az ország területére, és kötelező karanténba vonulni.

A rendelet szerint csak Ausztrália, Kína, Finnország, Görögország, Izland, Japán, Dél-Korea, Norvégia, Új-Zéland és Tajvan szerepel a kevésbé kockázatos országok listáján. Bulgáriát, Ciprust, Észtországot, Dániát, Írországot, Kanadát, Liechtensteint, Litvániát, Lettországot, Magyarországot, Monacót, Németországot, Lengyelországot, Ausztriát, San Marinót, Szlovéniát, Nagy-Britanniát és Észak-Írországot, Svájcot, Svédországot, Olaszországot és a Vatikánt törölték a biztonságos országok listájáról.

„A Csehország határain érvényes kivételek azonos feltételek mellett vonatkoznak Lengyelországra, Magyarországra és Ausztriára is - például a diákokra, a sportolókra, a gazdálkodókra, a művészekre"

- összegezte Račková. Az ukrán határon már nem fognak antigéntesztet végezni.

TASR