Az Interpol biometrikus azonosításra alkalmas új programot hozott létre a nemzetközileg körözött bűnözők gyorsabb kézre kerítése érdekében

2023. november 29. - 20:54 | Külföld

A nemzetközileg körözött bűnözők gyorsabb kézre kerítése érdekében BioHub néven biometrikus azonosításra alkalmas új programot hozott létre 196 tagállamának rendőri szervei számára a nemzetközi bűnüldöző szervezet, az Interpol - közölte Cyril Gout, a szervezet elemzésért felelős igazgatója szerdán Bécsben.

Az Interpol biometrikus azonosításra alkalmas új programot hozott létre a nemzetközileg körözött bűnözők gyorsabb kézre kerítése érdekében
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A BioHub az Interpol már meglévő arc-, ujj- és tenyérlenyomat-felismerő adatbázisát bővíti ki egy új személyazonosítási technológiával, és a találatok rövid időn belül meg is érkeznek a rendszerbe.

"A BioHub segítségével a kollégák azonnal megtudják, hogy az előttük lévő személy biztonsági kockázatot jelent-e. Ez különösen fontos olyan helyzetekben, amikor az úti okmányok nem állnak rendelkezésre, vagy bizonytalan a valódiságuk"

- magyarázta Gout az Interpol közgyűlésén.

Rámutatott arra, hogy a bűnözők az igazságszolgáltatás elkerülése érdekében gyakorta megváltoztatják külsejüket, személyazonosságukat. Az új program azonban szerinte kijátszhatatlan, mivel a biometrikus adatok megváltoztatása szinte lehetetlen.

A program egyben gyorsabb is a korábbi - többlépcsős - biometrikus vizsgálatoknál, amelyek sok esetben emberi beavatkozást igényeltek, így lassították az azonosítást.

Az új programmal az Interpol gondoskodik az adatvédelem szavatolásáról is, mivel a kereséseknél használt biometrikus adatok nem kerülnek be az adatbázisokba, nem láthatók más felhasználók számára, és az egyezés nélküli keresések kikerülnek a rendszerből.

Az Interpol közlése szerint az alkalmazással naponta akár egymillió keresést is el lehet végezni, és így különösen nagy segítséget nyújthat a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni globális küzdelemben.

A BioHubot először a szervezet év eleji szingapúri közgyűlésén mutatták be, használatát októberben kezdték meg.

(MTI)

Címkék: Interpol