Az iskola- és óvodabezárás teljes idejére jár a szülőnek a gondozási díj

2020. március 26. - 19:03 | Belföld

A gyermek 11 éves koráig kérhető a gondozási díj, a köztársasági elnök csütörtökön aláírta a társadalombiztosítási törvény módosítását, amelyet egy nappal korábban fogadott el a kormány és a parlament. A jogszabály így érvénybe lépett.

Az iskola- és óvodabezárás teljes idejére jár a szülőnek a gondozási díj
Fotó: Paraméter

A koronavírus-járvány idejére meghirdetett veszélyhelyzet alatt a szülők gyermekük 11 éves koráig vehetik igénybe a gondozási díjat (OČR), amikor az iskolák zárva vannak. Ez is egy évvel magasabb a korábbinál, normális körülmények esetén 10 éves korig igényelhető a díj. Az új jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy a szülők felváltva gondozzák gyereküket vagy gyerekeiket – a gondozási díj mindig csak az egyik szülőnek jár. Beteg gyermek gondozása esetén a díj a gyerek 16 éves koráig jár.

Újdonság az is, hogy a gondozási díj az iskolabezárás teljes idejére jár majd, korábban legfeljebb 10 napot igényelhetett ilyen címen a szülő.

A gondozási díj jár annak a felnőttnek is, aki közeli rokonát kénytelen gondozni azért, mert a a járvány miatt bezárt a szociális intézmény, ahol eddig gondját viselték.

A díjat a teljes folyósítás ideje alatt a Szociális Biztosító fizeti.

A törvénymódosításnak megfelelően a Szociális Biztosító fizeti a táppénzt is már a betegség első napjától, amelynek összege már az első naptól a bruttó bér 55 százaléka. Korábban az első tíz napban a munkaadó fizetett beteg alkalmazottjának bérpótlékot, és az első 3 napban csak a bér 25 százalékát.

A jogszabály indoklása szerint a kormány 101 napos iskolai kényszerszünettel számol, ha ez így lesz, akkor a Szociális Biztosítónak ez az intézkedés mintegy 320 millió eurójába kerül.

A köztársasági elnök aláírásával életbe lép a foglalkoztatási törvény módosítása is, amelynek célja a munkahelyek megtartásának segítése. A kormány a munkaadóknak és a vállalkozóknak – beleértve az egyéni vállalkozókat is – adott támogatással akarja biztosítani, hogy azok ne szüntessék meg a feleslegessé vált munkahelyeket a járvány idején.

„Így olyan projekteket tudunk majd megvalósítani, amelyek kompenzálhatják a munkaadókat és az egyéni vállalkozókat, akik megtarthatják a munkahelyeket akkor is, ha például be kellett zárni a boltjukat vagy vendéglőjüket a központi válságstáb döntésének megfelelően” – magyarázta a javaslatot Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter. Erre az intézkedésre havonta több száz millió eurót szán a kabinet. A jogszabályt gyorsított eljárásban, egy nap alatt, szerdán fogadta el a parlament.

- lpj -

Címkék: koronavírus