Az iskolának volt fémdetektora, csak éppen nem volt felszerelve: két orosz diák halt meg a gimiben

2023. december 8. - 11:49 | Külföld

Őrizetbe vették a brjanszki iskolai lövöldözést követően a gimnáziumot őrző biztonsági cég vezetőjét, egy biztonsági őrt, valamint az osztálytársaira támadó lány apját - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség egy rendvédelmi forrásra hivatkozva.

Az iskolának volt fémdetektora, csak éppen nem volt felszerelve: két orosz diák halt meg a gimiben
Illusztráció (Fotó: TASR)

Őrizetbe vették az Eszkalibur biztonsági magánvállalat vezérigazgatóját, Szergej Poddubnijt, Galina Csertkova iskolaőrt, valamint az apját annak a lánynak, aki fegyvert vitt be az iskolába és rálőtt az osztálytársaira, és maga is meghalt - mondta a forrás.

Az informátor szerint az őrizetbe vételek csütörtök este történtek. Elmondása szerint a nyomozás megállapította, hogy az iskolának volt ugyan fémdetektora, de ez nem volt felszerelve és bekötve. Az intézmény ezt azzal indokolta, hogy megpróbálta teljesíteni a rendkívüli helyzetek minisztériumának tűzvédelmi előírásait, amit a fémdetektor keretei akadályoztak volna. A lövöldözés csütörtökön történt a brjanszki 5. számú gimnáziumban. A Nyomozó Bizottság (SZK) szerint egy 14 éves diáklány előagyszános puskát vitt magával, amelyből tüzet nyitott az osztálytársaira. Két diák életét vesztette, egyikük a támadó volt. Öt sebesültet szállítottak kórházba. Csütörtök este a két sérült iskolást a rendkívüli helyzetek minisztériumának helikopterével Moszkvába szállítottak kezelésre. A belügyminisztérium közölte, hogy a lefoglalt puska legálisan volt az osztálytársaira támadó lány apjának tulajdonában.

MTI