Az iskolások ingyenes ebéde és utazása az, amiről a koalíción belül egyeztetnek

2020. május 29. - 12:54 | Belföld

A koalíciós partnerekkel folytatott tárgyalások témái lesznek az olyan szociális intézkedések, mint az iskolások ingyen ebédje vagy ingyenes vonatozása – mondta Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter a TASR-nek adott interjújában.

Az iskolások ingyenes ebéde és utazása az, amiről a koalíción belül egyeztetnek
Fotó: tasr

Az ingyenes ebéd nem az oktatási minisztérium hatáskörébe tartozik. „Minden döntést Milan Krajniak munkaügyi miniszterrel (Sme rodina) közösen fogunk meghozni" - mondta az oktatási tárca vezetője. Hasonló a helyzet az ingyenes vonatozással is, ez a közlekedési minisztérium hatáskörébe tartozik.

Az ingyenes ebéddel kapcsolatban a miniszter felvetette, szeretné, ha a szülők kapnák meg a pénzt. Ami az utazást illeti, azt tervezik, hogy jelentős kedvezményeket fognak nyújtani.

Az oktatási minisztérium 2016 óta támogatást ad a síoktatásban résztvevő iskolásoknak. A hozzájárulás összege 150 euró fejenként. A tárca hozzájárul a természeti iskolák költségeihez is. Az alapiskolások számára nyújtott támogatás összege fejenként 100 euró, a speciális iskolába járó gyerekek 150 eurót kapnak. A miniszter megjegyezte, sportolásra kell ösztönözni az iskolásokat. „Ez pszichológiai szempontból is jót tesz a fiataloknak" - tette hozzá.

TASR