Az iskolásoknak nagy gondjaik vannak a helyes testtartással, figyelmeztet a gyermekorvos

2021. augusztus 7. - 12:21 | Belföld

A szlovák iskolásoknak nagy gondjaik vannak a helyes testtartással. Erre hívja fel a figyelmet Elena Prokopová, gyermekorvos, az Egészségügyi Minisztérium gyermekek és serdülők általános ellátásáért felelős fő szakértője. Ezért nemcsak az ülés helyes beállítását javasolja, hanem a természetes mozgást is a hátizmok erősítése érdekében.

Az iskolásoknak nagy gondjaik vannak a helyes testtartással, figyelmeztet a gyermekorvos
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

„Ennek oka az, hogy a gyerekek sok időt töltenek ülve, gyakran rosszul. A számítógép és a mobiltelefon előtt ülnek, és természetesen az iskolai tanítás jelentős részében is ülnek“ – mondta Prokopová. Elmondása szerint például fontos a gyerekek természetes mozgása az iskola udvarán eltöltött hosszú szünetben, illetve felhívja a figyelmet arra, hogy fontos lenne az órák alatt iss néhány légzőgyakorlat, guggolás elvégzése. Szerinte nem szabad megfeledkezni a megfelelő székválasztásról sem, olyanokra van szükség, melyeket a gyermekek életkorához és alakjához tudnak igazítani.

A gyermekorvos nem tartja ideálisnak a három sorban ülést. Ilyenkor azt javasolja, hogy a diákok legalább folyamatosan cserélődjenek a sorokban, hogy az ablaknál és a falnál is üljön mindenki, elkerülve ezzel, hogy valaki egész évben hátul, az ajtó mellett üljön, ahol legkevesebb a fény. Az ablakoknak nagyoknak és mindenféle matrica nélkülinek kell lenniük, hogy a napfény áthaladjon rajtuk. „A nappali fényre akkor van a legnagyobb szükség, amikor a diákok olvasnak és írnak“ – mondta. Nagyon fontos a megfelelő mesterséges világítás is, amely nem lehet pontvilágítás, neon- vagy hidegfényű.

Az orvos szerint az osztálytermi berendezéseket is hozzá kell igazítani a tanulók igényeihez és életkorához. „A kisgyermekeknek mindenképpen több helyük kell legyen a pihenésre és a játékra az osztályteremben. A tanítást meg kell szakítani egy tevékenységváltással“ – magyarázta Prokopová. Az osztálytermek és az iskola helyiségeinek felszerelése hozzájárul ahhoz, hogy a tanulók pozitívan viszonyuljanak az iskolához.

A gyermekorvos arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyermekeknek rendszeresen meleg ételt kell fogyasztaniuk, és el kell sajátítaniuk az egyes étkezési szokásokat. Ezért ajánlott az étkeztetés az iskolában, valamint a szülők és az iskolák együttműködése.

TASR