Az ismert mexikói drogbáró elfogásakor többen meghaltak helikopterbalesetben

2022. július 16. - 10:10 | Külföld

Elfogták Rafael Caro Quintero drogbárót Mexikóban, akit az amerikai drogellenes ügynökség egyik munkatársának meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban is köröztek - közölte a mexikói haditengerészet helyi idő szerint pénteken.

Az ismert mexikói drogbáró elfogásakor többen meghaltak helikopterbalesetben
-illusztráció- (Fotó: YouTube - Screenshot)

A művelet során legkevesebb tizennégy mexikói tengerészgyalogos életét vesztette, mert lezuhant a helikopterük a közép-amerikai ország északi részén - ismertették. A szerencsétlenséget - amelynek okát egyelőre nem tudni - egy ember élte túl.

A haditengerészethez tartozó Black Hawk helikopter Quintero elfogásában vett részt, az őt szállító repülőgépet kísérte.

Quintero alapította Mexikó első nagy drogkartelljét, a Guadalajara kartellt. A férfire a Sinaloa állambeli Choix-ban bukkantak rá egy nyomkövető kutya segítségével.

Az Egyesült Államok az amerikai drogellenes ügynökség (DEA) egyik munkatársa, Enrique Camarena Salazar 1985-ös meggyilkolása miatt körözte a férfit.

Quintero 2013 óta szökésben volt, miután egy mexikói bíróság eljárási hibákra hivatkozva 28 év után, idő előtt szabadlábra helyezte. A drogbárót eredetileg negyven év börtönre ítélték, mert az utasítására elrabolták, megkínozták és megölték Enrique Camarena Salazart. Bár a mexikói legfelsőbb bíróság semmissé tette a Quintero elengedéséről szóló ítéletet, addigra a drogbáró eltűnt a hatóságok szeme elől. A washingtoni külügyminisztérium húszmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Merrick B. Garland amerikai legfőbb ügyész megköszönte a mexikói hatóságoknak a 69 éves Quintero elfogását.

A mexikói államügyészség közleményében azt írta: a drogbárót a szigorúan őrzött Altiplano börtönbe szállították, később döntenek kiadásáról az Egyesült Államoknak.

Néhány nappal korábban Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő hivatalos látogatást tett Washingtonban Joe Biden amerikai elnöknél. Elemzők szerint Quintero elfogása gesztusaként értelmezhető Mexikó részéről. Az amerikai-mexikói viszonyt több minden, egyebek között a biztonság és a migráció ügye is terheli.

(MTI)

Címkék: drogbáró, Mexikó