Az ismert vitaminok mellé ezeket az ásványi anyagokat is pótolnunk kell

2022. november 28. - 18:46 | Tech

A legtöbb egészséges életmódot hirdető reklámüzenet a vitaminok nélkülözhetetlenségével szembesít minket, pedig léteznek szervezetünk számára sokkal nehezebben pótolható tápanyagok is, úgy mint az aminosavak vagy az ásványi anyagok. Alábbi cikkünkben megvizsgáljuk, miért kiemelten fontos az ásványi anyagok pótlása, és hogy milyen jótékony hatással bír mindez a vitaminokra. Továbbá sorra vesszük, melyek legfontosabb ásványi anyagaink, és hogy milyen táplálékokkal pótolhatjuk őket hatékonyan.

Az ismert vitaminok mellé ezeket az ásványi anyagokat is pótolnunk kell

Miért fontos az ásványi anyagokra is gondolni?

A mikrotápanyagok közül ugyan a vitaminok találhatóak meg legnagyobb mértékben szervezetünkben, ez mégsem jelenti azt, hogy a többi mikrotápanyag fontossága elenyészőbb lenne. Ugyanis míg a legtöbb vitamin előállítására szervezetünk magától is képes, tehát nem kizárólag táplálkozás útján tudjuk őket bejuttatni, addig esszenciális aminosavak és ásványi anyagok egyáltalán nem termelődnek szervezetünkben. Egyedül változatos táplálkozási szokásokkal tudjuk pótolni a belőlük szükséges mennyiséget.

Testünk számára sem egyformán fontosak a fent említett mikrotápanyagok, hiszen a betegségek megelőzésében és szervezetünk egészséges működésében az ásványi anyagok is legalább akkora szerepet játszanak, mint a vitaminok. Sőt, mivel az ásványi anyagok a vitaminok felszívódásában is kritikus szerepet töltenek be, bár sokkal kisebb mennyiségben találhatóak meg szervezetünkben, egy hajszálnyival mégis fontosabbnak tekinthetőek. Ha ugyanis az alapvető ásványi anyagok szintje nem éri el az egészséges szintet szervezetünkben, a vitaminok nem képesek hasznosulni. Ha tehát a legfontosabb ásványi anyagok közül bármelyik is hiányzik, a vitaminok nem képesek kifejteni jótékony hatásukat.

Ásványi anyagok, melyeket mindenképp pótolnunk kell!

Az ásványi anyagok különböző létfontosságú funkciókat látnak el testünkben, többek között csontjaink, izmaink, szívünk és agyunk megfelelő működését biztosítják. Az ásványi anyagok természetes módon a talajban és a vízben találhatók, szervezetünk az esszenciális aminosavakhoz hasonlóan nem képes magától előállítani őket. Ezért ételek és víz formájában tudjuk ellátni szervezetünket a szükséges ásványi anyagokkal, vagyis azáltal, amit megeszünk és megiszunk.

Jellegét tekintve kétféle ásványi anyag létezik: makroelemek és nyomelemek. Ahogy nevük is mutatja, a makroelemekből nagyobb mennyiségre van szüksége szervezetünknek az egészséges működéshez, ide a kalcium, foszfor, magnézium, nátrium, kálium, klorid és kén értendőek. A nyomelemekből csak kisebb mennyiségre van szükségünk, ide a vas, mangán, réz, jód, cink, kobalt, fluor és szelén tartoznak.

Kalcium

A kalcium az általános egészséghez szükséges alapvető ásványi anyag, több van belőle szervezetünkben, mint bármely más ásványi anyagból. Bár a kalcium kilencvenkilenc százaléka a csontokban és a fogakban raktározódik, a maradék egy százalék még mindig jelentős szerepet játszik a vér mozgatásában az egész testet beleértve, valamint segíti az izmok kitágulását és összehúzódását. A kalciummal dúsított élelmiszerek, úgy mint a tej, sajt és joghurt kiváló kalciumforrások. A zöld leveles zöldségek és a puha csontozatú halak, mint például a szardínia és a lazac, szintén kalciumot biztosítanak szervezetünk számára.

Foszfor

A foszfor a teljes testtömeg körülbelül egy százalékát teszi ki, a kalcium után a második leggyakrabban előforduló ásványi anyag. Minden sejtben megtalálható, és a kalciumhoz hasonlóan a csontokban és a fogakban koncentrálódik. Segíti a veseműködést, az izomösszehúzódásokat és az idegi jelátvitelt. A foszfor természetes módon a fehérjében gazdag élelmiszerekben, például a húsban, baromfiban, halban és tojásban fordul elő leginkább. A tej és a tejtermékek az étrendünkben található foszfor mintegy 20 százalékát, míg a kenyér és más pékáruk körülbelül tíz százalékát teszik ki.

Kálium

A kálium előnyei szervezetünk építési és lebontási folyamatában rejlenek. A kálium szükséges az izom- és fehérjeépítéshez, valamint a szénhidrátok lebontásához és felhasználásához. A káliumban gazdag élelmiszerekből származó napi ajánlott bevitel elérése viszonylag egyszerű. A legtöbb élelmiszer ugyanis tartalmaz káliumot, így húsokban, tenger gyümölcseiben, zöldségekben, valamint tejben, joghurtban és más tejtermékekben is megtalálhatjuk a szükséges mennyiséget.

Vas

A hemoglobin nélkülözhetetlen alkotóeleme, amely lehetővé teszi a vörösvértestek számára, hogy oxigént szállítsanak a tüdőből testünk szöveteibe. A vas támogatja az izomanyagcserét és a kötőszövet egészségét, valamint szükséges a növekedéshez és az idegrendszeri fejlődéshez. A kenyér és más gabonafélék alkotják az étrendi vas mintegy felét, bár a húsok és a tenger gyümölcsei is gazdagok vasban. A bab, lencse, spenót és tofu szintén jó vasforrások.

Réz

A réz nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jótékony hatású, létfontosságú egészségügyi funkciója van a vörösvértestek kialakításában és a vasanyagcserében. Emellett segít ereink, idegeink, immunrendszerünk és csontjaink egészségének megőrzésében. Teljes kiőrlésű gabonafélékkel, babbal, diófélékkel és burgonyával is kiváló lehetőséget biztosíthatunk a szükséges réz bevitelére.

Szervezetünk egészséges működéséhez tehát nemcsak vitaminok, hanem az összes ásványi anyag együttes aránya szükséges, helyes táplálkozás által.

(PR-cikk)