Az Isten létezik és Petrunijának hívják című film nyerte idén az Európai Parlament Lux-díját

2019. november 27. - 15:02 | Kultúra

Az Isten létezik és Petrunijának hívják című film nyerte idén az Európai Parlament Lux-díját - jelentették be a képviselőtestület szerdai plenáris ülésén rendezett díjátadón Strasbourgban.

Az Isten létezik és Petrunijának hívják című film nyerte idén az Európai Parlament Lux-díját
Fotó: mafab.hu

Az észak-macedón, belga, szlovén, horvát és francia koprodukció egy fiatal, munkanélküli nő történetét meséli el, aki vízkeresztkor megnyeri a vízbe dobott szent keresztért folytatott versenyt. Győzelmével hirtelen egy, korábban csak férfiak számára nyitott vallásos hagyomány közepén találja magát.

Az EP sajtószolgálata szerint Teona Strugar Mitevska filmje „a konzervatív társadalmak béklyója ellen folytatott feminista küzdelem egyik jelentős alkotása”.

Az Isten létezik és Petrunijának hívják mellett még két film jutott a döntőbe. Az egyik a Mads Brügger által rendezett, Cold Case Hammarskjöld című film, a másik pedig Rodrigo Sorogoyen A rendszer című alkotása.

Az európai mozi, kultúra és értékek népszerűsítésére szolgáló díjra jelölt három döntős filmet az EU összes hivatalos nyelvén feliratozzák és minden tagállamban bemutatják.

A Lux-díjat 2007 óta minden évben olyan fontos politikai vagy társadalmi problémára reflektáló filmnek ítélik oda, amely az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szól.

Az elmúlt években több magyar film is bejutott a jelöltek közé, Nemes Jeles László Saul fia című filmje 2015-ben, Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása 2012-ben, Mundruczó Kornél Delta című filmje pedig 2008-ban volt a három esélyes között. A Lux-díjat még nem nyerte el magyar film.

MTI